Evf met resolutie hoger dan menselijk oog

Jesse Kraal 2037
MicroOLED, een Franse producent van elektronische zoekers heeft een evf geïntroduceerd met 5,4 miljoen beeldpunten. Dat is dubbel zo veel als Sony momenteel toepast in haar evf's in de A77, A65 en NEX-7. Daarmee zou de resolutie die van het menselijk oog overtreffen volgens de makers.

MicroOLED is niet helemaal duidelijk als het aankomt op de resolutie van haar nieuwe evf. Zelf spreken ze over 5,4 miljoen beeldpunten en een SXGA-resolutie. Dat laatste duid op 1280 x 1024 pixels, waarschijnlijk is elke pixel opgebouwd uit een rode, blauwe, groene en witte pixel, waardoor het totaal op 5,4 miljoen beeldpunten komt. Dit zagen we eerder bij Sony, de zogenaamde WhiteMagic-lcd's.

EVF

Oled-techniek

Zoals de naam van het bedrijf al doet vermoeden, is de evf van MicroOLED geen lcd maar een oled-scherm. Deze zijn energiezuinigig dan lcd's. Volgens het Franse bedrijf is de evf geschikt voor professionele video- en fotocamera's. Een eveneens leverbare zwart-witvariant heeft een resolutie van 2560x2048 pixels, vanwege het ontbreken van een rgbw-filter. Deze is vooral bedoeld voor medisch of militair gebruik.

Olympus OM-D

Olympus repte in een interview over een nieuwe high-end csc (waarvan we ondertussen weten dat dit de OM-D is) met een zoeker die revolutionair zou blijken. Zou Olympus hiermee de MicroOLED lcd bedoelen?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse