Nikon kondigt NX Field aan: voor opnamen op afstand

Christel de Wolff 3355 0
Nikon kondigt met trots NX Field aan, een nieuw systeem voor opnamen op afstand dat naar verwachting op 17 juni 2021 wordt uitgebracht. 

Gebruikers van Nikon NX Field kunnen meerdere digitale SLR-camera's van Nikon koppelen, bedienen, de instellingen ervan aanpassen en beelden die met de camera zijn gemaakt automatisch uploaden naar een FTP¹-server. NX Field is daarmee een ideaal systeem voor nieuws-en sportfotografen.

NX Field wordt uitgebracht door NPS (Nikon Professional Services), de organisatie waarmee Nikon ondersteuning en services biedt aan professionele fotografen over de hele wereld. Het systeem is compatibel met de Nikon D6 en Nikon D5 digitale SLR-camera's en biedt ondersteuning voor systeemcamera's zoals de Nikon Z 7II en in de toekomst ook voor de Z 6II en Z 9.

Door meerdere compatibele digitale SLR-camera's van Nikon te verbinden, kan de hoofdcamera tegelijkertijd de ontspanknop van de camera's op afstand bedienen. Camera's kunnen worden aangesloten via een LAN-kabel of via draadloos LAN.

Nadat je de app NX Field hebt gedownload, kun je de ontspanknop op camera's op afstand bedienen vanaf een smartphone of tablet. De app kan worden gebruikt om eenvoudig taken op afstand uit te voeren, zoals het controleren van live-opnamen via het objectief, het wijzigen van de camera-instellingen en het controleren en uploaden van beelden die met de camera's zijn gemaakt.

NX Field ondersteunt opnamen op afstand via 5G of internet en kan dus onderweg gebruikt worden. Met deze functie kunnen bijvoorbeeld camera's in Amsterdam van buiten Nederland worden bediend.

Door de camera's op afstand te plaatsen waar mensen niet gemakkelijk bij kunnen, zoals aan de finish van een race of in de buurt van een stadionplafond, garandeert NX Field het vastleggen van de beslissende momenten en de momenten vanuit voorheen uitdagende perspectieven en hoeken in een fractie van een seconde.

Bovendien maakt het systeem het direct en automatisch uploaden van beelden die met de hoofdcamera en camera's op afstand zijn gemaakt naar een FTP-server mogelijk.

Nikon zal NX Field voortdurend bijwerken en professionele fotografen ondersteunen die actief zijn bij nieuws- en sportreportages. 

Om NX Field te gebruiken, moet er speciale camerafirmware geïnstalleerd worden (tegen betaling) en de app NX Field op een smartapparaat gedownload worden. Kijk op de NPS-website voor meer informatie over de installatie.

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel