Nieuwe Professional - Jacqueline Groot

Redactie DIGIFO... 2222 0
Veel mensen volgen een fotografieopleiding met de hoop om van hun hobby hun beroep te maken. In deze categorie lichten we elke week iemand uit die net klaar is, of op het punt staat om een fotografieopleiding af te ronden. Deze week vroegen we Jacqueline Groot naar haar favoriete foto's

Mijn 3 favoriete foto’s:

 

1. The Warped Chessboard

Jacqueline Groot
Geïnspireerd door Sandro Del-Prete. Dit was voor mijn “Rembrandt” opdracht van het derde jaar. Mijn idee was om het bestaande beeld te moderniseren en het te vertalen van tekening naar fotografie met mijn eigen stijl. Het is een mix van fotografie en illustraties.

 

 

2. Kleurige fantasie

Jacqueline Groot
Deze foto is gemaakt met mijn macro lens en komt uit een serie van 5. Ik heb gebruik gemaakt van cactussen, plantjes en wat takken om tot een fantasie beeld te komen. Iedereen ziet er wat anders in. In deze foto kan je een slak met een huisje zien, maar het kan ook een zeehondje zijn die een bal vast houd.

3. Living Flower

Jacqueline Groot
Deze foto komt een serie van 5, waarin ik het leven van een bloem heb weergeven. De foto is een mix van fotografie en illustraties.

Over Mij

Jacqueline GrootMijn passie voor fotografie ontwikkelde ik tijdens mijn studie op de mode vakschool. Het proces van ontwerpen tot het maken van de outfits vond ik al leuk, maar bij de fotoshoots begon ik pas echt te genieten. Ik heb mijn studie afgemaakt en mij daarna ingeschreven bij de Fotoschool Statief te Utrecht. Hier heb ik de vierjarige vakopleiding tot fotografe gevolgd.

Tijdens de eerste twee jaar van de studie werd er veel tijd besteed aan techniek en had elk blok een ander thema. Bijvoorbeeld landschap, mode, architectuur etc. De foto’s werden eerst in conceptvorm gemaakt, waarna de foto’s besproken werden en pas dan werd de definitieve foto gemaakt. Hier heb ik veel aan gehad en dat heeft mij ook echt leren “kijken”.

Het derde jaar was compleet anders. Je werd compleet vrij gelaten en je werkte ieder blok aan één hoofdopdracht. Eén daarvan was een 'Rembrandt' maken. Hier wordt een kunstwerk van hoog niveau mee bedoeld. Ik had gekozen voor het werk van Sandro Del-Prete, The Warped Chessboard. Dit beeld heb ik gemoderniseerd en vertaald van een tekening naar fotografie met illustraties. Ik heb er drie maanden hard aan gewerkt en ik ben er ontzettend blij mee. Natuurlijk heb ik het beeld ook laten zien aan Del-Prete die mij heeft geïnspireerd en heb ik toestemming gekregen om het te mogen exposeren, verkopen etc.

Voor mijn gevoel ben ik pas na die opdracht echt mijn eigen stijl gaan ontwikkelen en begon ik veel te werken met fotografie en illustraties. In het vierde jaar heb ik gewerkt naar een eind opdracht en heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met het opzetten van mijn eigen fotografie bedrijf en het organiseren van exposities.

Over mijn werk:

In mijn beelden vertel ik een verhaal, waarin ik realiteit en fantasie samen voeg. Mijn bijzondere en vaak wat 'lieve' beelden, kenmerken zich door kleur en worden op illustratieve wijze samen gebracht. Inspiratie haal ik uit eigen ervaringen of wat er op het moment zelf ontstaat in mijn fantasie of beleving.

Vaak werk ik in opdracht van bedrijven, maar ik werk ook voor particulieren. Ik heb o.a in het Maritiem museum, bij de KNGF geleidehonden en Lederland gefotografeerd voor mijn opdrachtgevers. Mijn grootste interesses binnen de fotografie liggen in de kunst, mode, interieur en urban.

Fotoschool Statief, nieuwe stijl

Fotoschool Statief is één van de oudste fotografieopleidingen van Nederland en bestaat al sinds 1984. Wat begon met enkel cursussen is uitgegroeid tot een volledig vierjarige opleiding tot professioneel fotograaf. Na twintig jaar is het tijd voor verandering en Fotoschool Statief heeft besloten om over te gaan op een driejarig opleidingstraject. In het eerste jaar worden de basistechnieken aangeleerd en alle vakgebieden binnen de fotografie verkend, in het tweede jaar wordt er veel aandacht gegeven aan het werken aan eigen projecten en het verdiepen in de technieken en het laatste jaar staat vooral in het teken van de eigen specialisatie en het eindproject. Tijdens de opleiding is er permanente aandacht voor de keuzes van studenten, voor specialisaties, voor eigen stijl, voor eigen projecten, voor de zakelijke kant van de fotografie, voor acquisitie, voor het maken van kunst, voor de carrière perspectieven van elke individuele student. 

Voor meer informatie over Fotoschool Statief kun je kijken op deze website.
Voor meer informatie over Jacqueline kun je kijken op haar website.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie