Snel updaten!

Nieuwe Lightroom update introduceert Texture Control

Siem van Woerkom 1613 0
Een grote update voor Lightroom, met gave nieuwe functies!

Meer leren over Lightroom? Volg onze Workshop Lightroom op Fotofair 2019

Schuifregelaar Textuur

Nieuw in deze versie van Lightroom voor desktop en mobiele apparaten is 'Textuur'. Hiermee verscherp of verminder je de textuur in een foto. In Lightroom kun je op verschillende apparaten details, zoals huid, schors en haar, vloeiender maken of accentueren met de nieuwe schuifregelaar Textuur. Verplaats de schuifregelaar Textuur naar links in om een huid vloeiender te maken en de fijne poriedetails te behouden voor een natuurlijk uitziende huid. Verplaats de regelaar naar rechts als je details zoals boomschors of haar wilt accentueren zonder dat dit effect heeft op gebieden met minder details, zoals de onscherpe delen van een foto. De kleuren of tinten van een foto veranderen niet wanneer je de schuifregelaar Textuur aanpast.

Wat gaaf is aan deze nieuwe functie, is hoe het op slimme manier toegepast wordt op een foto. Huid kan zo bijvoorbeeld heel simpel zachter gemaakt worden, terwijl ogen, mond en haar scherp blijven. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. 

Andere updates en bugfixes

De textuur regelaar is spannend nieuws, maar er zijn nog meer verbeteringen. Zo is de hulpfunctie enorm verbeterd door het implementeren van een community hub. Hierin kan je informatie opzoeken of hulp aan een andere gebruiker vragen. Zo zoek je nu eenvoudig contextafhankelijke zelfstudies in Lightroom om je te helpen je werk te verbeteren. Als je bijvoorbeeld een foto in de loepweergave hebt geopend en op het pictogram Help klikt, kun je een zelfstudie bekijken met stapsgewijze instructies om het gewenste effect op een foto toe te passen. 

Andere verbeteringen zijn o.a

  • Snellere en betere automatische aanpassingen wanneer u op de optie Automatisch boven aan het deelvenster Bewerken klikt, zelfs bij een grote batch foto's.
  • Blader sneller door een raster op MacOS, vooral op HiDPI-schermen.
  • Lightroom voor mobiele apparaten (iOS en Android) ondersteunt nu Turks en Indonesisch.
  • Ondersteuning voor nieuwe camera's en lenzen. 
  • 'Rand verwijderen' helpen bij het identificeren en verwijderen van kleurafwijkingen langs contrastrijke randen. U kunt paarse of groene randen die worden veroorzaakt door lenskleurafwijkingen, verwijderen met de tool Rand verwijderen. 
  • Maak en deel eenvoudig een groepsalbum waarbij u anderen kunt uitnodigen om bij te dragen aan het album en de foto's van iedereen op één plek kunt bekijken.
  • Batchbewerking: Kopieer eenvoudig bewerkingen van één foto en plak deze snel in meerdere foto's in Lightroom voor mobiele apparaten (Android).

Meer leren over Lightroom? Volg onze Workshop Lightroom op Fotofair 2019

afbeelding van Siem van Woerkom

Siemvan Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanSiem