Vreemde bokeh

Nieuw Petzval Bokeh Control objectief aangekondigd voor mirrorless systemen

Siem van Woerkom 438 0
Petzval, een merk van objectieven dat vorig jaar met een bijzondere 'bokeh control' lens op de markt kwam, heeft een nieuw model aangekondigd dat ook te gebruiken is op mirrorless camera's.

Petzval mirrorless objectief

Petzval heeft de eerste Petzval art lens ontwikkeld speciaal voor full-frame mirrorless camera's. Het objectief is in drie verschillende kleuren en finishes te bestellen en is beschikbaar in Canon RF, Nikon Z en Sony E mount. 

De lens valt op door de bizarre bokeh effecten die te creëren zijn met de 'bokeh control' slider. 

Wat het objectief verder heel speciaal maakt is dat het mogelijk is om het bokeh effect te versterken of verminderen. Waar dit normaal alleen zou gebeuren met het veranderen van het diafragma, is er op de Petzval een fysieke schuif voor 'bokeh control'. Hierdoor is het mogelijk om de sterkte van het effect aan te passen.

De constructie van de lens zorgt ervoor dat er niet zomaar een 'swirly' bokeh ontstaat, maar ook een daadwerkelijke swirl. Vrijwel alles dat niet in het midden van de lens en in de voorgrond aanwezig is, wordt totaal vernietigd en in de rondte gesmeten.

Ode aan Joseph Petzval

De behuizing van het objectief is een ode aan de visie van Joseph Petzval. De bedoeling was om een lens te ontwikkelen met moderne technieken, een aparte twist en retro uiterlijk. 

Het objectief is scherp in het midden (zelf op f/1.7) maar wordt natuurlijk echt geroemd om de hoeken van het beeld waarin er bizarre dingen gebeuren in de vorm van ronddraaiende bokeh. 

Petzval belooft dat het objectief zeer stevig is en klaar is voor al je shoots. De adviesprijs bedraagt €449.00.

Lees ook: MCOPlus objectieven: maximale creativiteit

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem