Nieuw boek en tentoonstelling Robin de Puy: Randy

Amy Schutte 1743 0
Robin de Puy, fotograaf des vaderlands sinds 2016 , heeft een nieuwe tentoonstelling en een nieuw boek, genaamd Randy. De hele serie gaat over deze jongen uit Ely, Nevada. De fotografe kwam hem tegen toen ze in 2015 een fotoserie en roadtrip in de Verenigde Staten deed. Robin ging nog drie keer terug om de jongen te fotograferen.

Geïntrigeerd door Randy

De Puy, bekend als portretfotograaf, stort zich vaak volledig op één persoon. Het liefst mensen die er niet helemaal bij horen, die net iets anders zijn. Randy koos ze omdat ze zichzelf in hem herkende. Wat haar aansprak was de speelsheid, eenvoud en soberheid maar ook de individualiteit en gevoeligheid die ze in hem zag. Zeker in een wereld waarin alles sneller lijkt te gaan en die voor Robin, die aan angststoornissen lijdt, soms wat te schreeuwerig is. Ze was veel met deze jongen bezig, ook wanneer ze niet in de Verenigde Staten was, en wilde dat graag delen met wie de foto’s maar wil zien. 

Band opbouwen met model

De Puy volgde Randy gedurende lange tijd en bracht veel tijd met hem door. De foto’s waren daar slechts onderdeel van, vaak hingen ze gewoon maar wat rond. Ze probeerde een band op te bouwen met de jongen. En dat lukte. Van de ouders van Randy, die 15 was toen ze met de serie begon, kreeg ze vrijwel carte blanche.

Randy en Robin voelen zich bij elkaar volledig op hun gemak. Volgens de fotografe is dat essentieel voor een goed portret. En het komt in de beelden naar voren. Ook hier koos de Puy voor zwart-wit, want kleur zou te veel afleiden. De rauwe en ongepolijste portretten dragen duidelijk de handtekening van de Puy.

De tentoonstelling is tot en met 13 mei te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. 

afbeelding van Amy Schutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy