David Douglas Duncan

Mustsee: Een interview de man die Nikon naar het Westen bracht

Redactie 1370 0
In 1950 was de Amerikaanse fotograaf David Douglas Duncan voor een opdracht in Tokio, toen een andere fotograaf een foto van hem maakte met een objectief van een lokaal bedrijfje. Duncan was onder de indruk en na één telefoontje stapt hij over op Nikon en bracht hij dit merk naar het Westen. Onlangs is Duncan geïnterviewd ter ere van het 100-jarige bestaan van Nikon en dit interview is nu te bekijken.

Toen Duncan in 1950 een avond doorbracht op het kantoor van Life magazine kwam de Japanse fotograaf Jun Miki langs met de vraag of hij Duncun mocht fotograferen. Het was al donker geworden en Duncan was sceptisch dat er een mooie foto uit zou komen, maar de volgende dag kreeg hij een haarscherpe foto te zien. Duncan was onder de indruk en vroeg Miki welk objectief hij gebruikte, waarop Miki liet weten met een Nikkor te werken, een klein lokaal bedrijfje'. Duncan was zo onder de indruk van het objectief dat hij contact zocht met Masao Nagaoka, destijds de directeur van Nikon, en al zijn Leica-objectieven omruilden voor Nikkor. Terug in het Westen kreeg hij keer op keer de vraag waar hij mee schoot en bracht zo het Japanse Nikon onder de aandacht van Westerse fotografen.

Lees ook: Geschiedenisles: De verhalen achter iconische Nikkor-objectieven

 

Nikon 100 jaar

Nu, 67 jaar later bestaat Nikon 100 jaar en is het uitgegroeid tot één van de grootste cameramerken ter wereld. Om het bijzondere jubileum te vieren heeft Nikon nog veel verrassingen en verhalen klaarstaan waarvan dit de eerste is.

Kijk voor meer informatie op de website van Nikon.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie