Musthaves voor de reisfotograaf

Redactie DIGIFOTO Pro 1293

Als reisfotograaf en natuurfotograaf eis je veel van jezelf én van je apparatuur. Goede kleding en stevige schoenen zijn een must, daar je op reis veel stappen zet en verschillende weersomstandigheden kan verwachten. Daarnaast kom je onderweg vaker ongemakken tegen zoals gebrek aan stroom. En ook kun je je gear maar beter goed beschermen. Ga goed voorbereid op reis en denk ook eens aan onderstaande accessoires.

Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 3.2022

Statieven voor de reisfotograaf

Speciaal voor de reisfotograaf zijn er extra lichte statieven. Een reisstatief is over het algemeen erg licht en compact op te bergen. Hoe kleiner en lichter het statief is, hoe makkelijker je hem mee kunt nemen tijdens het reizen, een wandeling of een hike. Een nadeel is dat een reisstatief gemiddeld iets minder hoog is en wat minder draagvermogen heeft.

Rollei Compact Traveller No. 1 Carbon

De Rollei Compact Traveller No. 1 Carbon is een statief dat ideaal is voor reisfotograaf en outdoorfotografen. Het statief is makkelijk op te bergen en snel op te zetten. Door het materiaal (carbon) is het statief erg licht en toch zeer sterk. Het statief kan tot acht kilo belast worden. De poten zijn 180 graden te vouwen en wanneer je de Compact Traveller inklapt, heeft het slechts een lengte van 33 centimeter. 

Info: rollei.com

Maximale wendbaarheid en amper gewicht

Wil je echt zo min mogelijk sjouwen op reis als reisfotograaf ? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een gorillapod. Dit kleine buigbare statiefje heeft minder mogelijkheden dan een groot uitklapbaar statief, omdat het niet zozeer in hoogte verstelbaar is. Maar onderweg kom je al snel een paaltje tegen of kun je het dak van je auto gebruiken als ondergrond. Je kunt de poten zelfs om een voorwerp, bijvoorbeeld een lantaarnpaal of tak, heen vouwen. Uiteraard moet je hierbij wel extra goed opletten of het stevig blijft zitten, zeker wanneer je een zwaarder model camera en objectief hebt. Het grote voordeel van een gorillapod is dat het bijna niks weegt en in vrijwel iedere tas past. 

 

Verstoppertje spelen

Safari-reizen en andere bestemmingen met focus op de natuur zijn ongekend populair bij de reisfotograaf. Veel fotografen zien de uitdaging van het fotograferen van wilde dieren. Een snelle camera met teleobjectief is een must, maar er zijn ook enkele andere zaken waar je rekening mee moet houden. Dieren spotten valt of staat namelijk met wie het eerste spot. Stamp je in een fel gekleurd t-shirt al fluitend door het bos, zal je geen ree, wild zwijn of welk ander schuw dier zien. Trek je echter camo-kleding aan en houd je jezelf muisstil, is de kans aanzienlijk groter. Wil je echt goed verstoppertje kunnen spelen? Kijk dan eens naar deze specifieke wildlife-fotografie accessoires.

Waterdicht en gemaakt voor avontuur - Nieuwe Nikon Prostaff-verrekijkers

Met een verrekijker, kun je op gepaste afstand speuren naar wilde dieren. Een goede verrekijker is dan ook een must voor de fanatieke wildlife fotograaf en -liefhebber. Nikon heeft onlangs nieuwe modellen in de PROSTAFF-familie geïntroduceerd: de PROSTAFF P7-verrekijker en de PROSTAFF P3-verrekijker. Beide modellen zijn perfect geschikt voor vogelspotten en wilde dieren observeren, bovendien zijn ze vrij licht en compact, perfect voor op reis dus. 

De PROSTAFF P7-verrekijker bouwt voort op de uitmuntende reputatie van zijn voorganger (de PROSTAFF 7S) en biedt optimale prestaties. De dakkantprisma’s met fasecorrectiecoating geven helder en scherp beeld, ook bij weinig licht. De PROSTAFF P7 beschikt bovendien over een vergrendelbaar dioptriesysteem, zodat je het beeld zeer nauwkeurig kunt scherpstellen.

De PROSTAFF P3-verrekijker vervangt de gewaardeerde PROSTAFF 3S en is een no-nonsens instapmodel voor toegang tot kwaliteitsoptiek. Dankzij een meerlaagscoating op de lenzen en een sterk reflecterende coating van een zilverlegering op de spiegeloppervlakken van de prisma’s, biedt de PROSTAFF P3 een schitterend helder beeld waar iedereen van kan genieten.

Beide modellen bieden een compacte vormgeving en een grote schijnbare beeldhoek, zodat het gemakkelijk wordt om onderwerpen die snel of onverwachts bewegen te vinden en te volgen. Beide modellen zijn waterdicht en beschermt tegen stoten en schokken dankzij de rubberen bekleding. Kortom, deze PROSTAFF-modellen zijn klaar voor ieder avontuur.

Info: nikon.nl

Prostaff p3

Prostaff p7

Meer accessoires

Naast deze basisaccessoires zijn er eindeloos veel losse, kleine (maar belangrijke) accessoires te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan een heuptasje om je telefoon en pasjes veilig in op te bergen, een raincover voor wanneer het weer even niet meezit of een hardcase voor al je geheugenkaartjes.

Bescherm je apparatuur als reisfotograaf

Natuurlijk ga je altijd zorgvuldig om met je spullen, maar wanneer je op reis bent of door de natuur banjert, is de kans op schade groter dan wanneer je in je eigen vertrouwde omgeving fotografeert. Tegelijkertijd is het extra vervelend wanneer je op reis met kapotte apparatuur staat. Een goede fototas of -koffer is dan ook een must. Verderop in het magazine gaan we specifiek in op de verschillende soorten tassen en allerhande mogelijkheden om je spullen veilig op te bergen én snel weer tevoorschijn te halen. 

Wil je meer lezen over wildlife- en natuurfotografie of ben je op zoek naar nog essentiële tips voor enthousiaste reisfotografen? Ga naar: www.digifotopro.nl/natuur

Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 3.2022

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie