Mooie portretfoto's maken

Fenna Kiebert 393 0
Wil je portretfoto’s maken die opvallen? Als je authentieke portretten van mensen wil maken, moet je de ‘echte’ mensheid vinden en dat vastleggen. In dit artikel verschillende tips voor mooie portretfoto's die worden opgemerkt. 

Gebruik een 50 mm of een 85 mm-lens

Waarom een ​​brandpuntsafstand van 50 mm? Veel fotografen komen het liefst dichterbij hun onderwerp. Het is een behoorlijke afstand om die verbinding en dat gevoel te creëren met de persoon die je fotografeert. Je krijgt meer intimiteit en het gezicht wordt niet verdraaid. Als je buiten fotografeert, krijg je bovendien een beetje meer contrast. Een brandpuntsafstand van 50 mm zorgt gewoon voor hele mooie portretten.

Praat met je model

Mooie en opvallende portretfoto’s gaan over het dichterbij de waarheid komen en onthullen wie de persoon voor de camera werkelijk is. Of je je model nou kent of niet, open een gesprek en breek het ijs door een paar vragen te stellen. Maak kennis met de dingen die hen gelukkig maken. Het is mooi om die uitdrukking in hun ogen en gezicht vast te leggen. Op deze manier maak je verbinding met het waardestelsel van de persoon en wordt je afbeelding automatisch authentieker. Je wilt hun persoonlijkheid vastleggen door met hen samen te werken om het mooiste resultaat te krijgen.

Oefen met omgevingslicht

Volg het licht. Dit is de beste lichtbron in portretfotografie. Kijk altijd op voor het licht en beweeg rond om te zien waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat. Plaats vervolgens je model op de juiste manier.

Direct zonlicht is juist niet mooi, je krijgt hier hard licht van. Je moet gebieden vinden waar het licht zacht is, denk hierbij aan plek in de schaduw of vind het juiste moment wanneer er een wolk voor de zon staat. Meer plaatsen met zacht licht kunnen onder een boom of achter een gebouw zijn. Als je geen goede plek kunt vinden, kun je een lichtrooster gebruiken.

Gebruik High-Speed ​​Sync voor mooie portretfoto's

Met High-Speed ​​Sync of HSS-flitser kun je een flitser gebruiken en fotograferen met hogere sluitertijden dan bij normale flitsersynchronisaties (in plaats van 1/250 sec kun je opnamen maken met 1/1000 sec of meer). Het is een methode die sommige fotografen gebruiken om het omgevingslicht te regelen en om het diafragma wijd open te houden op f / 1.8 of breder, zonder het beeld uit te blazen.

Focus op de ogen

Probeer altijd te focussen op de ogen. Zelfs als je model verder weg staat, zorg er dan voor dat de ogen scherp zijn. Nieuwe Mirrorless verwisselbare camera's hebben een speciale functie genaamd ‘Eye AutoFocus’. Het is een nieuwe technologie gericht op de ogen. Als je het inschakelt, heb je altijd scherpe ogen in je portretten, wat zorgt voor een open blik.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna