Hoe zet je kinderen het beste op de foto?

Christel de Wolff 1524
Kinderen zijn eigenwijs en onvoorspelbaar en kunnen daardoor maar slecht poseren. Toch is het fotograferen van kinderen misschien wel het leukste dat er is. Om je op weg te helpen delen we deze tips.

Het fotograferen van kinderen vergt opperste concentratie. Kinderen zijn eigenwijs en onvoorspelbaar en kunnen daardoor maar slecht poseren. Toch is het fotograferen van kinderen misschien wel het leukste dat er is. En dat komt juist door de eindeloze fantasie en vrolijkheid die de meeste kinderen bezitten. Hieronder vind je een aantal tips om het onderste uit de kan te halen wanneer je uit je comfortzone kruipt en je laat meevoeren door de belevingswereld van de kleintjes. 

5 tips: hoe zet je die kinderen het beste op de foto?

Tip 1 Laat ze spelen

Kinderen willen niet een uur lang op een stoel zitten om gefotografeerd te worden: ze willen spelen! Als fotograaf zoek je daarom een fotogenieke locatie uit waarop het mogelijk is om te dollen (natuurlijk zonder dat er dingen kapot gaan). Als je gebonden bent aan een locatie kun je ook zelf wat speelgoed meenemen.

Tip 2 Speel mee

Niet alleen je onderwerp speelt, jij doet mee! Kinderen vinden het fantastisch om een speelmaatje te hebben en zullen amper doorhebben dat ze op de foto worden gezet. Maak er een spelletje van! Maar vergeet natuurlijk niet om af en toe nog even op de knop te drukken.

5 tips: hoe zet je die kinderen het beste op de foto?

Tip 3 Zoek consequent licht

Als je de kinderen laat spelen, is het van groot belang dat je rekening houdt met het soort licht op de locatie. Probeer om een plek uit te zoeken waarin het licht min of meer gelijk is zodat je geen tijd verliest met het aanpassen van je belichting als het kind van hot naar her rent. In moeilijke omstandigheden kun je overwegen een raportage flitser op je camera te zetten om daarmee subtiel (niet te hard!) in te flitsen.

Tip 4 Fotografen-hulpje

Spelen met speelgoed is leuk, maar veel kinderen vinden spelen met objecten die daar eigenlijk niet voor bestemd zijn veel leuker. Dit kan soms tot gevaarlijke situaties leiden, zoals wanneer je een kind laat spelen met keukengerei, maar in het geval van een fotostudio kan er niet heel veel mis gaan. Tenminste, als je het kind uitlegt dat hij of zij wel met het reflectiescherm mag spelen, maar niet met de peperdure flitserset. Dat doe je door het kind te betrekken in je fotografie. Vraag of ze je willen assisteren door bijvoorbeeld dat reflectiescherm op een bepaalde manier vast te houden. Ondertussen schiet jij aandoenlijke foto's.

5 tips: hoe zet je die kinderen het beste op de foto?

Tip 5 Klaar is klaar

Zelfs als de omstandigheden fantastisch zijn en het kind helemaal opgaat in zijn of haar spel, kan het zijn dat het ineens gedaan is. Dan begint de mond te pruilen en zijn die speelattributen ineens niet leuk meer. Vraag jezelf niet af waar het aan scheelt,  vaak is het vermoeidheid of complete willekeur. Maak de fotoshoot dan ook niet langer dan het is. Eenmaal in deze staat, vallen er toch geen leuke foto's meer te maken.

Lees ook: Zwarter dan zwart: BMW X6 in Vantablack

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel