Assistent inhuren? Waar moet je op letten

Sterre Hartjes 218 0
We willen het liever ontkennen maar de feestdagen komen langzamerhand dichterbij. Het wordt drukker en je planning raakt voller en zelf raak je gespannen. Tijd voor een assistent in de studio misschien. Maar waar moet je op letten bij het aannemen van een assistent?

Reputatie

Zorg dat je weet wat voor persoon het is en wat voor reputatie ze hebben. Het laatste wat je wilt is iemand aannemen als assistent die slechte zaken in jouw stad heeft geleverd en misschien een negatief effect kan geven aan je eigen bedrijf.

Contract voor je assistent

Maak een contract dat jouw bedrijf veilig houdt in het geval je assistent besluit over te schakelen naar fulltime fotografie. Schrijf er in dat ze niet mogen concurreren voor een bepaalde tijd na het verlaten van het bedrijf. Of als je bijvoorbeeld werkt als boudoirfotograaf  leg dan iets op gebied van privacy vast, zoals dat ze nooit namen van de modellen buiten de studio mogen bespreken, ook na het verlaten van het bedrijf.

Verschillende stijlen

De meeste fotografen hebben hun eigen manieren om albums te bewerken of te ontwerpen. Stel:  je assistent is huwelijksfotograaf en jouw stijl is anders. Leer dan goed de stijl aan die je wilt en controleer het daarna ook goed. Laat ze een eigen afbeelding bewerken en vraag naar het proces op hun flow. Zo leren jullie van elkaar en kan je eventueel een compromis sluiten over wat er uiteindelijk aan bewerken wordt gedaan.

Parttime assistent

Als je niemand kunt vinden die daarnaast niet zijn eigen bedrijf runt, kan het nuttig zijn om iemand in een ander genre te vinden die niet met uw eigen bedrijf concurreert. Misschien is er een familiefotograaf die alleen parttime fotografeert op zoek naar een andere parttime baan als vast inkomen. 

De enige dag wil je liever mails beantwoorden en de andere dag richt je je liever op retoucheren. Als je assistent je invult waar dat nodig is, geeft dit ruimte, rust en balans in je leven. 

Lees ook: Deze robot maakt betere studio shots dan de meeste fotografen