Stapsgewijze zelfstudie

Maximale scherptediepte? Ga aan de slag met focus stacking

Remco Stunnenberg 1934 0
Je herkent het vast wel, situaties waarbij je tegen de grenzen van de technische mogelijkheden van je camera aan loopt. Soms wil je simpelweg meer scherptediepte dan mogelijk is. Focus Stacking kan dan uitkomst bieden.

Zeker bij hoge vergrotingen is de scherptediepte beperkt en krijg je niet je hele onderwerp scherp, terwijl je dat soms wel wilt. Je kunt wel verder diafragmeren, maar bij f/22 of f/32 houdt het meestal op. Bovendien is de lens bij zo’n hoog diafragma niet meer echt scherp. Een andere situatie doet zich voor als je meer scherptediepte in je onderwerp wilt hebben, maar niet verder wilt diafragmeren, omdat daarmee je rustige achtergrond verloren gaat.

Dé oplossing

Voor beide situaties ligt de oplossing in het maken van een serie foto’s én de nabewerking: focus stacking. Heel simpel gezegd stapel je verschillende foto’s op de computer op elkaar om de scherpte te vergroten. Om een goede ‘stapel’ foto’s te krijgen, moet je hier met fotograferen rekening mee houden.

Stevig statief

Zo moet je er voor zorgen dat alles stevig staat opgesteld, zodat de camera of het onderwerp niet kan verplaatsen. Lees: zorg voor een goed en stevig statief. Stel nu scherp op het voorste puntje van je onderwerp. Maak de foto en verleg de scherpte een klein beetje naar achteren. Maak weer een foto, enzovoorts – net zolang tot je het hele onderwerp hebt gehad. Je krijgt zo een serie foto’s waarbij telkens een ander deel van je onderwerp scherp is. Om de scherpte telkens te verleggen kun je de scherpstelring van je objectief telkens iets verdraaien. Nauwkeuriger is om met een scherpstelslede te werken. Let er overigens goed op dat de belichting bij alle foto’s gelijk blijft.

Automatisch stapelen

Sommige camera's, zoals de nieuwe Nikon D850 DSLR, bevatten overigens een functie voor het stapelen van de focus, waarbij de camera automatisch een reeks foto's maakt met verschillende focuspunten. Het enige wat jij dan hoeft te doen is de camera vertellen hoeveel opnamen je in de reeks wilt hebben. Vervolgens moet je deze stapel foto's nog wel zelf bewerken.

Zelfstudie

In een stapsgewijze zelfstudie leer je hoe je dit moet aanpakken. Bekijk het snel in onderstaande video.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco