Geduld in het zand

Landschapsfotografie met de Nikon D850 in de Gobi woestijn

Siem van Woerkom 2063
De Nikon D850 leent zich met zijn hoog dynamisch bereik en groot aantal megapixels perfect voor landschapsfotografie.

Natuurfotografie in woestijn

Adam Gibbs is een bekende naam binnen landschapsfotografie, en steekt zijn liefde voor Nikon niet onder stoelen of banken. In zijn mening is de Nikon D850 een van de beste camera's om te gebruiken in het veld. De combinatie van hoog dynamisch bereik en een grote sensor met bijna 50 megapixels zorgt ervoor dat hij speciale beelden kan maken van de plekken waar hij komt tijdens zijn reizen. 

Een van zijn laatste inpiraties leidde hem naar de Gobi woestijn. Om daar te komen moest er een lange vliegtuigvlucht genomen worden vanuit Shanghai, om daarna nog 5 uur in een hoge snelheids trein te zitten, 2 bussen en uiteindelijk een reis door het zand met een Jeep. 

'Het is een prachtige locatie maar als je de taal niet spreekt (mandarijns) kan het verschrikkelijk moeilijk worden omdat de meeste mensen geen engels spreken. Makkelijk te bereiken is de plek zeker niet maar het is wel een van de mooiste woestijnen die ik ooit heb mogen aanschouwen' aldus Gibbs. 

gobi woestijn

Moeilijke reis

Los van de lange reis die sommige mensen tegen zal staan, is het goed om te onthouden dat de locatie zelf ook de nodige risico's en lastigheden met zich meebrengt. Gibbs is hier tijdens een koudere periode maar normaliter is de woestijn ontzettend heet en kan dit voor problemen zorgen voor je apparatuur, los van het feit dat het natuurlijk voor jezelf ook niet ideaal is. Veel water en proviand is noodzaak. 'S nachts wordt het natuurlijk weer ontzettend koud, dus het is vooral slim om met getrainde gidsen te reizen die je tips kunnen geven over het terrein. 

Gibbs legt in de video uit hoe hij te werk gaat en waarom juist dit gedeelte van de woestijn hem zo aansprak. 'Dit is een van de enige plekken in de woestijn waar bomen te vinden zijn. Ze lijken dood maar leven nog steeds. Het is ongelofelijk om te zien dat er zelfs in deze doodse plekken in de wereld nog steeds leven mogelijk is. 

 

 

Los van de bomen heeft Gibbs ook vooral zijn zinnen gezet op de zandduinen overal om hem heen. Iets wat ook mooi terug komt in de video die hierboven te vinden is. Voor meer informatie over Adam Gibbs kun je terecht op zijn website. 

Wil je je zelf eens verdiepen in natuurfotografie? Kijk dan eens naar onze Maandopdracht, die ditmaal over Wildlife gaat! 

 

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem