Bijzondere film over Nederlandse meester van het licht

‘Living the Light – Robby Müller’ 20 september in de bioscopen

Remco Stunnenberg 652 0
Liefhebbers opgelet! Noteer in je agenda! Cinema Delicatessen brengt Living the Light – Robby Müller, een film van Claire Pijman over de wereldberoemde Nederlandse cameraman, op 20 september uit in de Nederlandse bioscopen.

Robby Müller (1940-2018) wist hoe je de zon bespeelt. Hoe je zijn lichtbundels vangt als vlinders. Hoe je zijn stralen als snaren moet aanslaan. Niet alleen klinkt en weerklinkt bij hem muziek uit deze teder gesponnen draden van licht, de camera wordt ook zelf een muziekinstrument. En de hele wereld danst, straalt, fonkelt.

De Nederlandse meester van het licht, die begin juli (3 juli 2018) overleed, werkte samen met topregisseurs als Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier, Michael Winterbottom, Barbet Schroeder, Alex Cox en Sally Potter. Hij stond de afgelopen vijftig jaar achter de camera bij vele moderne klassiekers, onder meer 24 Hour Party People, Dancer in the Dark, The Tango Lesson, Breaking the Waves, Dead Man, Mystery Train, Barfly, Down by Law, To Live and Die in L.A., Paris, Texas, Repo Man, Der amerikanische Freund en Alice in den Städten.

Voor haar bijzondere film Living the Light kreeg regisseur en director of photography Claire Pijman toegang tot duizenden Hi8 videodagboeken, foto’s en polaroids die Robby Müller maakte tijdens het werken aan een van de ruim zeventig speelfilms, die hij draaide. De film verweeft die beelden met fragmenten uit zijn oeuvre tot een vloeiend geheel. Jim Jarmusch voegt daar met zijn filmmuziek een eigen geluid aan toe.

Met zijn baanbrekende camerawerk en zijn vindingrijke, vernieuwende belichtingsmethodes, zijn uitzonderlijke gevoel voor de diepte van kleuren en zijn vrije hand van kaderen, plus zijn voortdurende zoeken naar eenvoud, heeft Müller generaties van cameraregisseurs aangemoedigd om hun eigen manier van kijken te ontdekken. Behalve een meester van het analoge werd hij ook een digitale pionier toen hij zijn eerste speelfilms met Lars von Trier maakte.

Robby Müller (1940-2018)

Müllers werk is vergeleken met dat van schilders als Vermeer en Hopper, die net als hij meesters van het licht waren. Maar zelfs wanneer zijn films af zijn, blijven zijn beelden in beweging. Het licht vervaagt nooit omdat hij altijd de ruimte schept waarin de beelden het verhaal van de mens vertellen. Waarin dat verhaal in het licht komt te staan. Living the Light – Robby Müller is het verhaal van dat licht.

Lees ook: Martin Schoeller: 'De hele dag omringd worden door beeldschone vrouwen, dat leek me wel wat'

Lees ook: Opening expositie Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco