Kijktip: Wat telt als valsspelen binnen fotografie?

Siem van Woerkom 365 0
Hoeveel beeldmanipulatie is toegestaan voordat een afbeelding een leugen wordt?

Waar ligt de grens?

Wat is valsspelen in fotografie? Hoeveel beeldmanipulatie is toegestaan voordat een afbeelding een leugen wordt? En wat voor truuken en hacks kan je uitvoeren zonder dat het een ethisch dilemma wordt? 

Jamie windsor (YouTube kanaal hier) creëert video's waarin hij apparatuur test, tutorials bespreekt, foto's bewerkt en overig fotonieuws verslaat. 

In onderstaande video kijkt hij naar foto's die een ergens tussen waarheid en leugen zitten. Sommigen hebben veel controverse veroorzaakt, sommige zijn als prima geaccepteerd. Wat is het dat er echt toe doet in de fotografie? Zijn onze verwachtingen van 'waarheid' te hoog? Een interessante video die ook in de geschiedenis duikt om te kijken naar oudere beelden waar veel controversie over was destijds. 

Een van de YouTube comments op de video luidt: 'Als een foto als kunst wordt gepresenteerd, maakt beeldmanipulatie deel uit van het medium. Als een foto wordt gepresenteerd als journalistiek, dan is beeldmanipulatie manipulatie van de waarheid. Daarom maken we onderscheid tussen fotograaf en fotojournalist.'

Een ander zegt: 'Art is not truth. Art is a lie that makes us realize truth.' – Pablo Picasso

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem