Is Instagram nog wel ideaal voor fotografen?

Is Instagram nog wel bedoeld voor fotografen?

Eefke Burg 725 0
Instagram: de plek waar je wil zijn als je mooie foto’s wil zien. Of toch niet? De laatste tijd is Instagram steeds meer een plek waar bedrijven hun producten promoten en waar je achterneefje zijn volgende selfie online zet. Is Instagram nog wel bedoeld voor fotografen?

Velen van jullie hebben vast gehoord van het debacle van het Fyre Festival. Zonder te veel in de details te treden, bleek dat het festival een stuk minder legit was dan oorspronkelijk leek. Vele influencers hadden het festival aangeraden als ‘de plek om naar toe te gaan.’ Festivalgangers betaalden ontzettend veel voor een festival kaartje en verwachten daarvoor een luxe festival te bezoeken. Een groot deel van het festival ging niet door en mensen voelden zich opgelicht. Mocht je hem nog niet gezien hebben, bekijk dan vooral de documentaire die Netflix hierover heeft gemaakt.

Lees meer: Foto bewerken: snel foto achtergrond verwijderen

Meer publiek via Instagram

Veel fotografen zagen Instagram als het ultieme platform om meer publiek voor hun foto’s te krijgen. In het begin was dit ook zeker het geval: mensen deelden hun mooiste foto’s en laten het nu juist deze foto’s zijn die veel likes en dus aandacht ontvingen van de gebruikers. Tegenwoordig zitten er echter ontzettend veel mensen op Instagram. Het platform wordt gebruikt door iedereen en daarnaast zijn er ook vele bedrijven op actief die hun producten aan een publiek willen promoten.

Foto van een vrouw met worsten krijgt op Instagram 1.234 likes

Als je de populairste foto’s opzoekt van enkele veelgebruikte hashtags, dan kan je niet bepaald spreken over mooie, esthetische foto’s. Instagram lijkt steeds meer een plek te zijn voor influencers en minder een plek om mooie foto’s met elkaar te delen. Zelfs deze foto van een vrouw met worsten heeft op het moment van schrijven van dit artikel 1.234 likes heeft op Instagram. Een toevallig aantal? Of zouden een aantal van deze likes gekocht zijn?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door MaRceLLa 🌙 (@cellalalaluna) op 6 Mei 2019 om 9:59 (PDT)

 

Moeten fotografen overstappen naar een ander Social Media platform?

De laatste tijd is er dan ook steeds meer vraag naar andere platforms. Persoonlijk kan ik erg genieten van de foto’s die je kan vinden op 500px, een platform voor fotografen waar ik zelf graag rondkijk om te kijken naar foto’s van andere fotografen. Toch komen ook op dat platform steeds meer foto’s van reguliere gebruikers die zich niet fotograaf noemen.

Lees meer: Eerste betaalde fotografie klus: vier tips

Of is overstappen niet de oplossing?

De vraag is daarom of overstappen naar een ander platform de oplossing is voor dit probleem. Is er een methode om het koren van het kaf te scheiden?

De vraag is ook of dit nodig is: veel van de meest indrukwekkende foto’s uit de geschiedenis die het meeste indruk hebben achtergelaten op mensen zijn gemaakt door niet-fotografen.

Instagram verwijdert likes

Instagram test op dit moment of het handig is om de likes totaal niet meer te tonen bij een foto. Instagram geeft zelf aan dat de reden hierachter is dat ‘ze minder een generatie van mensen willen stimuleren waarbij veel likes het hoogst haalbare zijn, maar dat ze mensen echt in contact willen brengen met elkaar.’ Daarmee lijkt hoe ‘mooi / goed’ het publiek een foto ervaart, steeds minder belangrijk te worden.

Wat is jullie mening?

Is Instagram nog wel een plek die bedoeld is voor fotografen? En van welk medium maken jullie gebruik om je foto’s te delen? We zijn benieuwd naar jullie mening.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke