Eerste betaalde fotografie klus: vier tips

Eefke Burg 897 0
Het starten met betaalde fotografie kan nog best wel een klus zijn. Het is heel wat anders om foto’s voor je plezier te maken, dan er daadwerkelijk voor betaald krijgen. Om ervoor te zorgen dat de klant tevreden naar huis gaat onderstaande vier tips die je door jouw eerste betaalde klus heen helpen.

Tip 1: begin klein bij je eerste betaalde fotografie klus

Voor je eerste betaalde fotografie klus is het belangrijk om iets te doen dat je al kan. Er zijn nog genoeg momenten om je portfolio uit te breiden of iets nieuws te proberen. Voor je eerste klus wil je goed presteren: dus je wil zeker weten dat je aan de vraag van de klant kan voldoen.

Lees ook: Foto bewerken: snel achtergrond verwijderen foto

Tip 2: weet wat er wordt verwacht

Maak vooraf duidelijke afspraken over wat er wordt verwacht: hoeveel foto’s wil de klant uiteindelijk hebben? Hoeveel uur wordt er verwacht dat je aanwezig bent? Geef duidelijk aan wat de verwachten uren zijn voor nabewerking en maak duidelijke afspraken over wanneer je aanwezig moet zijn. Vraag ook aan de klant of ze voorbeelden van werk willen aanleveren wat ze aanspreekt.

Veel fotografen maken de fout te weinig voor hun fotografie te vragen. Bereken altijd hoeveel foto’s je realistisch gaat maken en dus hoeveel je kwijt bent aan afschrijving van je apparatuur. Reken ook de reiskosten mee die je maakt. Bereken de uren die je maakt realistisch, maar vraag tegelijkertijd niet de hoofdprijs voor die uren.

Lees ook: Wanneer is iets artistiek naakt in fotografie?

Tip 3: presteer beter dan er wordt verwacht

Een derde tip voor je eerste betaalde fotografie klus: zorg ervoor dat je beter presteert dan er van je wordt verwacht. Vragen ze 100 foto’s? Zorg er dan voor dat je er 110 kan leveren en hou er 10 achter de hand om als presentje te geven naderhand. Heb je afgesproken om 3,5 uur gaat fotografen? Maak er geen probleem van als dit een kwartier of een halfuur uitloopt.

Lees ook: Foto hack: lakens gebruiken als softbox

Tip 4: het wiel niet uitvinden bij je eerste betaalde fotografie klus

Bij je eerste betaalde fotografie klus ben je waarschijnlijk nog niet de volgende Cartier-Bresson. En dat is helemaal niet erg, want dat verwacht de klant ook niet. Veel klanten hebben een duidelijk beeld in hun hoofd van de foto’s die ze zoeken. Over het algemeen zijn deze veel minder ingewikkeld dan je denkt. Het is belangrijk om samen met jouw klant te kijken naar voorbeelden van werk dat de klant aanspreekt. Zo weet je zeker dat je aan de verwachting van de klant kan voldoen.

Tags: betaalde fotografie, fotografie klus, eerste fotografie klus, eerste klus, eerste, betaald, betaalde, eerste betaalde fotografie klus, eerste betaalde klus

afbeelding van Eefke Burg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke