Hoe krijg je betaalde video opdrachten?

Hoe krijg je betaalde video opdrachten?

Eefke Burg 258 0
Veel fotografen die al een tijdje bezig zijn, willen de overstap maken naar video. Video is immers booming en vaak zijn er meer mensen nodig om video te maken dan er nodig zijn om foto's te maken. Daarnaast is er meer expertise nodig voor het schieten van een goede video waardoor je jouw meerwaarde als een fotograaf en videomaker goed kan laten zien. Maar hoe haal je jouw eerste betaalde video opdrachten binnen? Lees hieronder de drie bruikbare tips.

Tip 1 voor betaalde video opdrachten: Maak een reel

Als je al een tijdje aan het werk bent, krijg je steeds meer betaalde video opdrachten omdat mensen je inhuren via mond tot mond reclame. In het begin kennen ze je echter niet en gaat het voor een klant een stuk lastiger zijn om te beslissen waarom ze voor jou moeten kiezen. Maak het klanten makkelijker om voor jou te kiezen en mak een reel: een film waarin je jouw beste shots met elkaar hebt gecombineerd tot een soepele, interessante video. Kies uit alle video's die je ooit hebt gemaakt de beste stukjes. Vaak zijn dit slechts en enkele secondes video of misschien wel één enkel shot. De regel: korter is bijna altijd beter. Dit komt doordat je dan de shots kiest die écht indrukwekkend zijn.

Tip 2 voor betaalde video opdrachten: Maak een breakdown

Laatst had ik een vriend die me had gevraagd tweede camera te zijn bij één van zijn betaalde video opdrachten. Hij had er een flink bedrag voor gevraagd. Toen hij echter ermee aan de gang ging bleek dat hij veel meer kosten kwijt was dan hij dacht, doordat hij apparatuur bij moest huren en uiteindelijk twee keer zo lang bezig was met de nabewerking dan hij van tevoren had gedacht.Maak voordat je begint altijd een breakdown van wat je verwacht nodig te hebben. Bij filmen heb je vaak meerdere camera's nodig en daarbij ook meerdere cameramannen. Maar ook als je met een enkele camera werkt, heb je vaak nog iemand nodig voor het geluid of iemand om op je een andere manier te assisteren. Naast dat het jou helpt om een betere inschatting te kunnen maken van wat het je kost, vinden klanten het soms ook lastig om hogere bedragen neer te leggen voor een video. Dit komt simpelweg omdat ze niet weten wat er bij het maken van een video allemaal gepaard gaat. Door ze een breakdown voor te leggen kan je ze aangeven wat het jou kost om een bepaalde video te kunnen maken.

Tip 3 voor betaalde video opdrachten: Schrijf klanten aan

Voor veel fotografen is dit het lastige. Immers wil je vooral zelf creatief bezig zijn en je niet bezig houden met een 'verkooppraatje.' In het begin weten echter veel klanten niet dat je bestaat. Om er dan toch voor te kunnen zorgen dat je genoeg klanten binnen haalt, is het belangrijk dat je in contact komt met mensen die video opdrachten aanbieden. Wil je bijvoorbeeld muziekvideo's maken in een bepaalde regio: zoek dan naar hashtags die relevent zijn voor deze regio, bijvoorbeeld #rappen als je op zoek bent naar mensen die rapvideo's gemaakt willen laten worden.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke