Levert fotograferen als straatartiest wat op?

Betaal wat je wil: experiment portretten fotograferen

Eefke Burg 686
Commercieel reclamefotograaf Andrew Boey en zijn crew hadden een vraag: kan een fotograaf een fatsoenlijk inkomen genereren door portretfoto's te maken op straat, zoals een straatartiest? Bij een experiment ging hij portretten fotograferen voor het bedrag wat mensen er voor wilde betalen. Lees snel verder om te bekijken wat zijn bevindingen waren.

Portretten fotograferen op straat

De Nikon fotograaf ging aan de slag met een volledig team: een assistent om de foto's te versturen via tablet, iemand die voor hem de belichting verzorgde en iemand die uiteraard de video verzorgde. De fotograaf scandeerde als een ware viskraamverkoper zijn verkoopleus: 'fotoshoot, fotoshoot, betaal wat je wil!'

Het gaat niet meteen van een leien dakje: er zijn maar weinig mensen die stoppen om een foto te laten maken. 'Ik denk dat mensen vooral bang zijn om me te vragen te fotograferen, omdat ze verwachten dat een fotoshoot erg duur zal zijn,' geeft de Nikon-fotograaf aan. Als het hek eenmaal van de dam is, staat er al echter een rij van mensen die gefotografeerd willen worden. Zijn traditionele hoed die hij gebruikt om geld te vragen vult zich dan ook snel.

Het is een lange dag waarin hij bezig is met portretten fotograferen: hij is zelfs nog aan het werk om acht uur in de avond. Hij roept dan een volledige schoolklas erbij. 'Als ze daadwerkelijk komen heb ik nog wel een probleem, want ik heb geen objectief dat wijd genoeg is om ze allemaal tegelijkertijd vast te leggen,' gniffelt de fotograaf.

Portretten fotograferen voor wat mensen ervoor wilde betalen: wat het opleverde

In totaal schoot hij gedurende de dag 46 mensen, maar omdat het vaak ging om groeps- en stelletjesfoto's, heeft hij van 23 verschillende groepen mensen geld ontvangen. Ze hebben in totaal 156 RM ontvangen, omgerekend ongeveer € 33,58, uiteindelijk heeft hij dus € 1,44 per shoot verdiend. In totaal heeft hij 93 foto's verzonden naar klanten. Hij heeft dit eerlijk verdeeld over de crewleden waardoor iedereen  € 11,19 per persoon verdiende. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat dit in een land werd verdiend waar het gemiddelde inkomen een stuk lager ligt dan in Nederland.

De conclusies die hij wil trekken uit dit experiment gaan verder dan wat hij daadwerkelijk heeft verdiend aan het experiment portretten fotograferen voor wat de klant hiervoor wil betalen. Hij geeft aan dat hij meer succes had bij volgers die hem al kenden van zijn YouTube-kanaal, maar dat het over het algemeen goed kan zijn om jezelf wat beter te marketen zodat de mensen op straat een idee hebben van wie je bent. Daarnaast is het ook erg lastig werk geeft hij aan, want het kan lastig zijn om jezelf te promoten.

Ben je benieuwd naar het volledige experiment portretten fotograferen voor wat mensen het waard vonden? Bekijk dan de volledige video hier:

 

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke