Breng de helderheid terug

Irix komt met nieuwe filters tegen lichtvervuiling

Siem van Woerkom 899
De filters zijn perfect voor fotografie in Nederland, ons landje staat namelijk in de top 10 van meeste lichtvervuiling ter wereld.

Irix Edge Light Pollution Filter

Irix is een jong bedrijf dat in korte tijd een paar indrukwekkende objectieven op de markt heeft gebracht. Zo zijn daar de Irix 11mm f/4.0 Blackstone/Firefly, Irix 15mm f/2.4 Blackstone/Firefly en de Irix 150mm F2.8 Macro 1:1 Dragonfly Macro lens. Het merk kwam de laatste weken in de media kwam door hun 'ruimtelens' (Lees ook: Nieuwe lens van Irix gaat de ruimte in). 

Vandaag maakt het bedrijf bekend dat het een nieuwe lijn van anti-lichtvervuiling filters uit gaat brengen. 

lichtvervuiling

Lichtvervuiling tegengaan

Wanneer we 's avonds naar de lucht kijken, zien we vaak een gelige kleurzweem. Dit is vaak extra aanwezig in stedelijke gebieden. Het is lichtvervuiling, en zorgt ervoor dat we minder mooie foto's kunnen maken, omdat de sterren en het melkwegstelsel verdoezeld worden door de gloed. Het grootste probleem is dat vrijwel alle felle lampen in steden bestaan uit sodium lampen. Dit is de meest goedkope lichtbron voor infrastructuur, dus het is ook niet vreemd dat we het overal tegenkomen. 

Is dit echt zo'n groot probleem? Jazeker. We wonen nu eenmaal in Nederland en hebben vele malen meer last van dit effect. Wanneer we onszelf vergelijken met bijvoorbeeld Frankrijk of Luxemburg staan we helaas bekend als een van de grootste lichtvervuilers ter wereld. Een filter die hier deels mee afrekent is dus altijd goed meegenomen. 

lichtvervuiling

Hoe werkt het? Het menselijk oog kan licht met een 'wavelength' van 400-700nm weernemen. Sodium lampen zitten rond de 589nm. De filters van Irix zorgen ervoor dat alleen bepaalde lichtgolven de sensor kunnen bereiken. Doordat de gele zweem verdwijnt zien we foto's met meer contrast, kleurdiepte en helderheid. 

De filters komen beschikbaar in maten: 67mm, 72mm, 77mm, 82mm en 95mm.

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem