Vroege vogels

Het is weer lente, en de melkweg komt 'terug'

Siem van Woerkom 1264

De meest perfecte tijd om het melkwegstelsel vast te leggen komt er weer aan!

Staren naar de sterren

Je hebt het je misschien wel eens afgevraagd; 'waarom zie ik in astro foto's online altijd zo'n perfecte tekening van de melkweg, maar in mijn eigen foto's niet?'. Het antwoord ligt veelal niet aan je camera of het objectief dat je gebruikt, maar het jaargetijde waar je je in bevindt. 

Het melkwegstelsel is namelijk niet altijd in 'zicht'. En is bijvoorbeeld in nederland sinds afgelopen herfst behoorlijk afwezig gezien. We zien nu het fenomeen van de 'Summer Milky Way' terug komen. 

milky way melkweg

Tips voor vastleggen

Het is slim om tips en tutorials op te doen over het fotograferen van het melkwegstelsel in de lente, zodat je goed te werk kan gaan in juli en augustus (de tijd waarin het het meest ideaal is om dit fenomeen vast te leggen). 

Een goede start is het installeren van apps die je enorm zullen helpen met het uitzoeken van de juiste tijden, stand van de maan en plekken in nederland te vinden waar het donker is. Wanneer we praten over donkere plekken hebben we het over gebieden waar er weinig of geen lichtvervuiling is. Handige apps om te hebben zijn o.a; SkySafari, PhotoPills, Scope nights en Astropheric. Zo kan je met deze apps bijvoorbeeld ook op zoeken hoe bewolkt het is, en of dit snel wegtrekt, of dat het verspilde moeite is om die nacht te gaan schieten. 

We geven je alvast een handige start qua tijden en data; de eerstvolgende nieuwe maan is 4 mei op een zaterdag. De beste tijd om het melkwegstelsel te fotograferen zou daardoor zijn tussen 2 en 16 mei. Je zult wel vroeg je bed uit moeten! De beste tijd om te schieten is zo'n 04:30 's ochtends. 

milky way melkweg

Lees ook: Wetenschappers tonen baanbrekende eerste foto zwart gat

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem