Meer dan enorm

'S werelds grootste lens (1.5 meter) gaat ons universum scherper vastleggen

Siem van Woerkom 736
De unieke L1-lens van 1,55 meter is de "grootste hoogwaardige optische lens die ooit is vervaardigd'.

Sterren staren

Waar je zo'n lens voor gaat gebruiken? De nieuwe Large Synoptic Survey Telescope (LSST). Deze staat op ongeveer 800 meter hoogte op een berg in Chili en maakt elke 20 seconden 3,2-gigapixel (3200-megapixel) beelden van de lucht. Alles bij elkaar genomen kan het om de paar nachten digitale beelden maken van de gehele zuidelijke hemel. Door relatief lange opnamen van 15 seconden te maken, kunnen wetenschappers het vroege universum bestuderen, slecht verlichte asteroïden volgen en donkere energie (of: dark matter) beter begrijpen.

De LSST-camera's hebben 32 keer de resolutie van de beste full-frame camera's die er op dit moment zijn om een ​​zo groot mogelijke hoeveelheid lucht te fotograferen. Het is dan ook het 'grootste CCD [lading gekoppeld apparaat] mozaïek ter wereld', volgens de aannemer die eraan werkte. En wat voor lens moet je gebruiken voor al die grote termen en gestoorde afmetingen? De LSST L1.

Gigantisch

SLAC zegt dat de hierboven getoonde L1-lens van 1,55 meter de 'grootste hoogwaardige optische lens ooit is vervaardigd'. Het werd ontworpen door Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) en vervaardigd met behulp van zeer geavanceerde optische systemen. Hij werd gebouwd door Ball Aerospace en onderaannemer Arizona Optical Systems in een proces dat bijna vijf jaar duurde.

De camera zelf is zo groot als een kleine auto en weegt meer dan drie ton. Elk enorm beeld dat het produceert, is een goudmijn voor wetenschappers, en de LSST zal naar verwachting ongeveer 20 miljard sterrenstelsels detecteren gedurende een tijdsbestek van 10 jaar, terwijl ook time-lapse-films worden gemaakt die veranderingen in sterrenstelsels en sterren kunnen onthullen.

De afbeeldingen komen niet alleen wetenschappers ten goede. 'Iedereen met een computer kan door het universum vliegen, voorbij objecten 100 miljoen keer zwakker dan kan worden waargenomen met het blote oog.' SLAC en LSST hopen dat het een platform zal worden voor astronomische ontdekkingen door de gemiddelde thuis gebruiker.

Wil jij dit ook gaan proberen? Nog even geduld, want alles zal pas rond 2023 online komen.. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem