Introductie FUJIFILM X-T5: bekend analoog bedieningsconcept, met moderne 40MP beeldsensor

Redactie DIGIFOTO Pro 900
FUJIFILM viert dit jaar het tienjarig bestaan van de FUJIFILM X Serie en pakt om die reden groots uit. Zo introduceert het merk de FUJIFILM X-T5, een digitale systeemcamera die het gemak van een analoge bediening combineert met een ‘back illuminated’ sensor van maar liefst 40.2 Megapixels.

Introductie FUJIFILM X-T5

De “X-Trans CMOS 5 HR” beeldsensor in de FUJIFILM X-T5 evert in combinatie met de zeer snelle “X-Processor 5” beeldverwerkingsprocessor fantastisch gedetailleerde opnames met kleuren zoals u alleen van FUJIFILM kunt verwachten. Dit dankzij de kleurreproductie-technologie die uniek is voor de digitale camera’s van FUJIFILM.

Deze systeemcamera van de vijfde generatie is niet alleen uitgevoerd met een zeer hoge resolutie APS-C sensor, maar beschikt ook over een intern beeldstabilisatie-systeem (IBIS) dat trillingen over vijf verschillende assen tot maar liefst 7 stops*3 kan compenseren. Dit alles zit samengepakt in een behuizing die nóg kleiner en lichter is dan het voorgaande model*1. Dit is de nieuwe standaard voor alle camera’s: uitmuntende prestaties, licht en compact van formaat, zodat deze eenvoudig overal mee naartoe kan worden genomen.

De X-T5 beschikt over een betere beeldkwaliteit met hogere resolutie. De standaard gevoeligheid van de sensor start nu vanaf ISO 125. Verder beschikt de camera over een elektronische sluiter die een kortste sluitertijd kent van slechts 1/180.000 seconde. Daarnaast beschikt de camera over een Pixel Shift Multi Shot-optie, waarmee de fotografische mogelijkheden nog verder worden uitgebreid.
Andere nieuwe mogelijkheden waarover de FUJIFILM X-T5 beschikt zijn een autofocussysteem dat dankzij deep learning-technologie verschillende soorten onderwerpen kan herkennen, zoals dieren en vogels. Ook is de camera uitgevoerd met een op AI gebaseerde automatische witbalans mogelijkheid. Hierdoor kunnen gebruikers van de X-T5 vertrouwen op een camera die hen de hoogst mogelijke beeldkwaliteit kan leveren.

Op het eerste gezicht oogt de camera niet veel anders dan zoals we van de X-T serie gewend zijn. Zo beschikt de X-T5 over een gecentraliseerde elektronische zoeker en is hij uitgerust met alle noodzakelijke en bekende bedieningsknoppen voor het instellen van ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie. Het touchscreen achter op de camera heeft een resolutie van maar liefst 1.84 miljoen pixels. Verder kan het LCD scherm in drie verschillende richtingen worden uitgeklapt. Hierdoor is het maken van foto’s vanuit de heup of in verticale stand eenvoudiger en prettiger dan voorheen.

Deze mogelijkheden zitten verpakt in een behuizing die slechts 557 gram weegt. Daarmee is de X-T5 lichter en compacter dan het vorige model. De FUJIFILM X-T5 is daarmee de perfecte metgezel voor het maken van fotografische avonturen waarbij de fotograaf kan vertrouwen op een superieure beeldkwaliteit. Dankzij zijn lichte gewicht en compacte formaat past hij bovendien met eenvoud in vrijwel iedere fototas.

Prijs en beschikbaarheid FUJIFILM X-T5

De FUJIFILM X-T5 zal vanaf 17 november 2022 beschikbaar zijn voor een adviesprijs van 1.999,- (body). De camera is ook beschikbaar in twee kitvormen: 
FUJIFILM X-T5 + XF18-55mmF2.8-4 R LM OIS Kit voor € 2.399,- en FUJIFILM X-T5 + XF16-80mmF4 R OIS WR Kit voor € 2.499,-.

Info: fujifilm.eu

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie