FUJIFILM X-T5: retro looks, moderne mogelijkheden

Redactie DIGIFOTO Pro 1686
FUJIFILM viert dit jaar het tienjarig bestaan van de FUJIFILM X Serie en pakt om die reden groots uit. Op 2 november introduceerde het merk de FUJIFILM X-T5, een digitale systeemcamera die het gemak van een analoge bediening combineert met een ‘back illuminated’ sensor van maar liefst 40,2 megapixels.

Introductie FUJIFILM X-T5

Deze “X-Trans CMOS 5 HR” beeldsensor levert in combinatie met de  zeer snelle “X-Processor 5” beeldverwerkingsprocessor fantastisch gedetailleerde  opnames met kleuren zoals u alleen van FUJIFILM kunt verwachten. Dit dankzij de  kleurreproductie-technologie die uniek is voor de digitale camera’s van FUJIFILM. 

Deze systeemcamera van de vijfde generatie is niet alleen uitgevoerd met een zeer  hoge resolutie APS-C sensor, maar beschikt ook over een intern beeldstabilisatie-systeem (IBIS) dat trillingen over vijf verschillende assen tot maar liefst 7 stops kan  compenseren. Dit alles zit samengepakt in een behuizing die nóg kleiner en lichter  is dan het voorgaande model. Dit is de nieuwe standaard voor alle camera’s:  uitmuntende prestaties, licht en compact van formaat, zodat deze eenvoudig overal  mee naartoe kan worden genomen. 

De X-T5 beschikt over een betere beeldkwaliteit met hogere resolutie. De standaard  gevoeligheid van de sensor start nu vanaf ISO 125. Verder beschikt de camera over  een elektronische sluiter die een kortste sluitertijd kent van slechts 1/180.000 seconde. Daarnaast beschikt de camera over een Pixel Shift Multi Shot-optie,  waarmee de fotografische mogelijkheden nog verder worden uitgebreid. 

Andere nieuwe mogelijkheden waarover de FUJIFILM X-T5 beschikt zijn een  autofocussysteem dat dankzij deep learning-technologie verschillende soorten  onderwerpen kan herkennen, zoals dieren en vogels. Ook is de camera uitgevoerd  met een op AI gebaseerde automatische witbalans mogelijkheid. Hierdoor kunnen  gebruikers van de X-T5 vertrouwen op een camera die hen de hoogst mogelijke  beeldkwaliteit kan leveren.

Op het eerste gezicht oogt de camera niet veel anders dan zoals we van de X-T  serie gewend zijn. Zo beschikt de X-T5 over een gecentraliseerde elektronische  zoeker en is hij uitgerust met alle noodzakelijke en bekende bedieningsknoppen  voor het instellen van ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie. Het touchscreen  

achter op de camera heeft een resolutie van maar liefst 1.84 miljoen pixels. Verder  kan het LCD scherm in drie verschillende richtingen worden uitgeklapt. Hierdoor is  het maken van foto’s vanuit de heup of in verticale stand eenvoudiger en prettiger  dan voorheen. 

Deze mogelijkheden zitten verpakt in een behuizing die slechts 557 gram weegt.  Daarmee is de X-T5 lichter en compacter dan het vorige model. De FUJIFILM X-T5  is daarmee de perfecte metgezel voor het maken van fotografische avonturen waarbij de fotograaf kan vertrouwen op een superieure beeldkwaliteit. Dankzij zijn  lichte gewicht en compacte formaat past hij bovendien met eenvoud in vrijwel iedere  fototas. 

‘FUJIFILM viert dit jaar het tienjarig bestaan van de FUJIFILM X Serie en pakt om die reden groots uit’

Belangrijkste productkenmerken FUJIFILM X-T5

 • Uitgerust met de 40MP X-Trans CMOS 5 HR beeldsensor en zeer snelle X Processor 5 beeldverwerkingsprocessor. 
 • Pixel Shift Multi-Shot-functie. Een functie waarbij de beeldresolutie kan worden verviervoudigd. Gemaakte opnames kunnen via de gratis te downloaden “Pixel Shift Combiner”-software worden samengevoegd tot één opname die ongeveer 160 Megapixels telt. 
 • Dankzij het ‘Smooth Skin Effect’, kan de huidskleur automatisch ‘zachter’  worden gemaakt.
 • De X-T5 beschikt over 19 verschillende filmsimulaties, waaronder  het populaire ‘Nostalgic Neg’, een filmsimulatie die zich kenmerkt door een  hoge verzadiging en tegelijkertijd zachte tonaliteit. 
 • De X-T5 ondersteunt het HEIF-beeldformaat, dat 10-bits beeldkwaliteit levert  in bestanden en tot 30 procent minder ruimte innemen op een geheugenkaart dan  standaard JPEG-bestanden (8-bit). 
 • De X-T5 beschikt over een interne beeldstabilisatie (IBIS) over vijf  verschillende assen en kan trillingen onderdrukken tot maar liefst 7.0 stops.
 • Het autofocussysteem voor het detecteren van onderwerpen is gebaseerd  op deep learning-technologie. Hierdoor is de camera dankzij kunstmatige  intelligentie in staat om mensen, dieren, vogels, auto’s, (motor)fietsen,  vliegtuigen en treinen te herkennen. Onderwerpen kunnen daarbij  automatisch worden gevolgd, zonder dat daarbij de scherpstelling verloren  gaat.
 • De X-T5 beschikt over drie verschillende draaiknoppen op het bovenste  paneel voor het regelen van de gevoeligheid (ISO), sluitertijd en de  belichtingscompensatie. 
 • Nieuw bij de X-T5 is dat het LCD scherm, dat bestaat uit maar liefst  1,84 miljoen pixels. Het scherm kan in drie verschillende richtingen worden  gekanteld, waardoor het eenvoudiger wordt om vanuit de heup of in verticale  positie te fotograferen.
 • De elektronische zoeker (EVF) is voorzien van een helder OLED  scherm dat beschikt over 3,69 miljoen pixels. Daarnaast kent de EVF een vergroting van 0,8x. 
 • De behuizing van de X-T5 is stof- en weerbestendig gemaakt, waardoor  gebruikers van deze camera met een gerust hart onder ieder weertype kan  fotograferen of filmen. 

‘Deze mogelijkheden zitten verpakt in een behuizing die slechts 557 gram weegt’ 

Opties voor video

De X-T5 is in staat om intern video-opnames te maken met een resolutie van  6.2K bij een opnamesnelheid van 30P in 4:2:2 10-bit kleurdiepte. Daarnaast  beschikt hij over een 4K HQ-Mode, die 6.2K-oversampling gebruikt om video’s te maken in een hoge beeldkwaliteit. De hoge-resolutiesensor in de  camera wordt daarbij optimaal benut om video’s met een superieure beeldresolutie te leveren. 

De camera ondersteunt F-LOG2, waarmee een groter dynamisch bereik kan  worden verkregen tot maar liefst 13+ stops. Dit bereik is groter dan het huidige F-LOG. Zodoende beschikt de videograaf over meer mogelijkheden voor het ‘color-graden’ van de gemaakte opnames tijdens het post productieproces. 

In combinatie met een geschikte externe HDMI-recorder kan de camera over  de HDMI-uitgang RAW video-opnames maken. Dit kan zowel in 12-bit Apple  ProRes RAW, met een beeldformaat tot 6.2K en een beeldsnelheid tot 29.97bps alsook in BlackMagic RAW met een beeldformaat van 6.2K en een  beeldsnelheid tot 29.97bps. 

Prijs en beschikbaarheid FUJIFILM X-T5

De FUJIFILM X-T5 zal vanaf 17 november 2022 beschikbaar zijn voor een adviesprijs van € 1.999,- (body). De camera is ook beschikbaar in twee kitvormen: FUJIFILM X-T5 + XF18-55mmF2.8-4 R LM OIS Kit voor € 2.399,- en FUJIFILM X-T5 + XF16-80mmF4 R OIS WR Kit voor € 2.499,-.

Info: fujifilm.eu

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie