In gesprek met: Nikon ambassadeur George Karbus

Redactie DIGIFO... 2079 0

Bekroond natuurfotograaf en Nikonambassadeur George Karbus heeft op een indrukwekkende wijze het leven in de oceaan vastgelegd. In meer dan vijftien jaar tijd fotografeerde hij de schoonheid van de wereld onderwater.

De liefde voor de onderwaterwereld ontstond al op jonge leeftijd. 'Toen ik klein was, leerde mijn vader me snorkelen in de Zwarte Zee, ook deed ik veel aan freediving in Majorca. Ik bracht vele uren door in het water en leerde om soepel door het water te glijden in harmonie met de zeezoogdieren om me heen. Later verhuisde ik naar de westkust van Ierland en daar kwam de liefde voor het onderwaterleven en voor fotografie samen. Voor de kust kwam ik een solitaire tuimelaar tegen en ik wist deze na een tijdje goed vast te leggen met mijn camera.' Geleidelijk aan leerde de fotograaf om de lichaamstaal van zeezoogdieren te herkennen en interpreteren, en werkte hij aan zijn eigen houdingen ten aanzien van de dieren.

'Dit heeft me een nieuw perspectief gegeven voor hoe ik tegen de wereld aankijk en wat ik wil fotograferen. De beste foto's maak je volgens mij als je een band hebt met je onderwerp en de dieren zich helemaal ontspannen voelen in jouw aanwezigheid.'

In al zijn jaren onder het wateroppervlak heeft George heel wat zeedieren ontmoet, van orka's in de Noorse Zee tot dolfijnen in de Stille Oceaan, allemaal met hun eigen specifieke uitdagingen om ze goed op de foto te krijgen. George zegt: 'Er zijn verschillende uitdagingen. Omdat ik voornamelijk werk met grote, snelle zoogdieren, is de grootste wel om je snel genoeg te kunnen verplaatsen. Ik moet direct reageren op veranderende situaties en mijn positie meteen aanpassen om de beste hoek en compositie te krijgen. En dat ook nog eens zonder de dieren te storen.'

De schoonheid van de natuur

De prachtige foto's zijn gemaakt in de uitgestrekte oceanen van onze planeet en zijn een feest om naar te kijken. Achter deze schoonheid ligt een maatschappelijk belang. 'Ik wil met mijn verhaal laten zien dat de natuur er voor ons is en ik wil mensen inspireren om terug te keren naar de natuur en in contact te komen met een natuurlijke wereld die meestal niet zo zichtbaar is.' George hoopt dat zijn foto's duidelijk maken hoe het leven onder water eraan toegaat en hoe belangrijk het is om onze wereld te kunnen beschermen en bewaren.

'Door ons toedoen verdwijnen er steeds meer bronnen van voedsel voor dieren in de oceanen, wat grote gevolgen heeft voor natuurlijke ecosystemen. De impact van de klimaatverandering op onze natuurlijke omgeving en de soorten die daarin leven, kan niet meer worden genegeerd. Dankzij internet en sociale media beschikken we nu over meer informatie over onze planeet en hoe we deze kunnen herstellen. Om onze wereld te redden, moeten we er in de eerste plaats van houden. Dat gevoel wil ik uitdragen.'

Fotografie door: George Karbus

Dit artikel werd gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 1.2020

 

DIGIFOTO Travel

In deze online Travel special van DIGIFOTO nemen we je mee op reis door middel van prachtige foto’s en inspirerende interviews. Laat je verrassen door de veelzijdigheid aan materiaal. Reis de ene bladzijde naar Chili, sla om en je bevindt je op Antarctica. Ontmoet volkeren in landen hier ver vandaan of maak kennis met de jongeren in de Amsterdamse Bijlmer. Kortom, de digitale DIGIFOTO Travel editie houdt je voorlopig wel even zoet dankzij de inspirerende verhalen en dito foto’s van Jimmy Nelson tot Ruben Smit en Bob Luijks.

Op vakantie voor maar € 3,95?

Voor de kleine prijs van slechts € 3,95 (was € 12,95) krijg jij onbeperkt toegang tot maar liefst 136 pagina’s aan inspiratie. Zo goedkoop ben je nog nooit op wereldreis geweest. Bestellen doe je veilig én snel via Issuu.  Je kunt momenteel alleen met je creditcard of paypal betalen, an sich wel zo makkelijk want dan ben je nog verzekerd ook.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie