Fotograferen van de oceaan

Eefke Burg 587
De kans is groot dat als je een foto van het strand maakt, je wat van de oceaan op de foto hebt. Weten hoe je de oceaan het beste fotografeert, draait helemaal om het weten wat je wilt overbrengen met je foto.

Het water bevriezen

Eén van de meest voorkomende methoden voor het fotograferen van de oceaan is het bevriezen van de beweging van het water. Deze methode toont details in het water en golven zoals waterdruppels bevroren in de lucht. Zoals de meeste actiefotografie vereist het bevriezen van het water een hoge sluitertijd. Terwijl het werken met close-up waterspatten een sluitertijd van 1/4000 seconde of sneller kan vereisen, heeft waterspatten van golven veel snelheden. Afhankelijk van je afstand tot de golven kan je soms fotograferen met een meer gematigde sluitertijd van 1/2000 van een seconde. Als de lichtomstandigheden de hogere snelheid toelaten, maak dan altijd gebruik van een snelle sluitertijd als je de beweging van water probeert te bevriezen.

Overweeg een beschermende behuizing op je camera, zoals een regenkap of een watercase, zoals de Sea & Sea behuizing voor de Nikon Z6 of de Nikon Z7. Dit zal de kans op zand / waterschade bij het fotograferen aanzienlijk verminderen.

De beweging van het water vastleggen

Foto's van waterstrepen in plaats van bevroren druppeltjes helpen om de beweging van het water in een stilstaand beeld over te brengen. Gebruik een lange sluitertijd; hoe langzaam zal variëren op basis van de snelheid van het water, maar begin rond 1/5 van een seconde en maak vanaf daar aanpassingen. Om deze zeer lage snelheden in helder licht te krijgen, is het belangrijk om een lage ISO en een klein diafragma te hanteren en een filter met neutrale dichtheid (ND-filter) te gebruiken. Ook is een statief, monopod of een ander stevig oppervlak noodzakelijk om de camera vast te zetten bij het fotograferen met lange sluitertijden.

Belichting op het water

Beperk jezelf niet alleen tot het fotograferen van de oceaan met de zon die op het water schijnt. Het vastleggen van golven en spatten met de zon achter het water kan ook verbluffende effecten veroorzaken.

Geen waas maar een heldere, blauwe oceaan

Door het vele vocht wat zich in het lucht bevindt, heb je soms te maken met een waas die over je foto's lijkt te liggen. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen is door een polarisatiefilter te gebruiken bij het fotograferen. Deze filters helpen je de nevel te negeren, waardoor het blauw van het water en de lucht op een heldere manier wordt weergegeven.

Leg ook reflecties op het water vast

Als het oceaanwater glad en golfloos is, kan je vaak reflecties van boten, pieren en andere objecten vastleggen. Dat zal in Nederland niet vaak voorkomen, maar kan in het buitenland prachtige resultaten opleveren. Als je in een dergelijk geval een polarisatiefilter gebruikt, zal dit er juist voor zorgen dat je deze reflecties weghaalt. In een dergelijk geval is het dan ook handiger om zonder polarisatiefilter te fotograferen.

Heb je de oceaan op een bijzondere manier weten te fotograferen? Doe mee aan onze fotowedstrijd reizen waarbij je kans maakt op prachtige prijzen van Disnet! Bekijk hier meer informatie.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke