Hoogwaardige fotoprints met nieuwe Canon DPRAW tool

Christel de Wolff 850 0
In een donkere hoek van de enorme Canon expositiehal bevinden zich misschien wel de meest bijzondere foto’s van Photokina. We spreken met product specialist Jay Sinclair (Canon UK & Ireland) over wat deze foto’s zo bijzonder maakt.

Natuurlijk hangt hier op de beurs alleen het beste van het beste werk van Canon ambassadeurs van over de hele wereld en ook aan de printkwaliteit en de manier van presenteren is heel veel aandacht besteed, dat kunnen we zo zien. Maar Jay Sinclaire verklapt met trots het echte geheim achter de prints.

Canon Print Studio Pro software

‘Foto’s die hier te zien zijn, zijn stuk voor stuk bewerkt met Print Studio Pro software van Canon. Daarin kunnen post-productie aanpassingen worden gedaan zoals verscherpen, HDR toevoegen (zelfs wanneer je de foto niet in HDR hebt geschoten) en het optimaliseren van de helderheid en witbalans’ Dat laatste is vooral van belang als je van plan bent je geprinte foto te presenteren in bijvoorbeeld een expositie. Voor de kleurtemperatuur van de foto, maakt het uit dat je van te voren weet of je foto aan een warm of koud verlichte muur komt te hangen.

Canon Dual Pixel Raw (DPRAW) tool

‘Print Studio Pro is al een tijdje op de markt, maar in December van dit jaar zal DPRAW op de markt komen. Dit is geen programma, maar een tool die compatible zal zijn met Print Studio Pro. Foto’s bewerkt en geprint met deze tool hangen in een speciale hoek van de Canon Print Expositie en tonen voor- en na beelden naast elkaar in een opslag te laten zien wat de toevoeging van DPRAW is.’

De Canon EOS 5D Mark IV en EOS R hebben de functie om DPRAW (Dual Pixel Raw) te schieten, daarbij neemt de camera twee foto’s waarvan eentje in een iets andere hoek. Dit is slechts een miniem verschil en je hoeft niet zelf van standpunt te veranderen, het gebeurt allemaal in de camera. ‘Vervolgens laad je de RAW-bestanden in Print Studio Pro software met de DPRAW tool. Deze zal automatisch weten welke delen van de foto verscherpt weergegeven moeten worden en laat zich niet in de war brengen door reflecties in bijvoorbeeld ogen.’

Het stopt niet bij de camera, om de workflow van de fotograaf die graag een hoogwaardige print heeft compleet te maken, is er ook een speciale printer nodig. Canon geeft deze uit in de vorm van de Canon ImagePROGRAF 1000 (en hoger). Een afdruk die op deze manier tot stand is gekomen lijkt wel 3D. Op Photokina zien we enkele bezoekers schuin langs te foto’s kijken of het niet echt een reliëf is.

Het kostenplaatje?

Als je eenmaal een Canon EOS 5D of EOS R en een ImagePROGRAF series printer in huis hebt kost een kost een A2 print slechts 2 euro per print! 

Canon op Photokina

De DPRAW tool zal in december van dit jaar uitkomen. Foto’s met eigen ogen zien? Je vind Canon op Photokina 2018 in hal 3.2. 
Lees ook: Photokina 2018: maak kennis met Canon's EOS R systeem

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel