Daniel Berehulak over de kracht van fotojournalistiek

Christel de Wolff 605 0
De in Australië geboren fotojournalist Daniel Berehulak heeft Oekraïense ouders, woonde zes jaar in India en is nu werkzaam vanuit Mexico. Niet onverdienstelijk, hij won prestigieuze prijzen waaronder twee Pulitzer awards. Op Photokina vertelt hij over de kracht van fotojournalistiek.

Toen Daniel Berehulak begon met fotograferen, rolde hij voornamelijk van de ene sport-opdracht in de andere, maar geleidelijk aan verschoof zijn focus richting fotojournalistiek en documentaire fotografie. 'ik wilde graag reizen, meer van de wereld zien en ook meer van de wereld laten zien. Ik wilde verschillende culturen begrijpen en de verhalen vertellen van mensen in andere delen van de wereld.' 

Hij zegt dat hij een hoop verdriet en onmacht heeft gezien in de wereld als een journalist, voornamelijk met menselijke oorzaak of vanwege natuurrampen. 'Wat ik daar heb gezien is dat mensen altijd doorgaan, hoe zwaar ze het ook hebben. Mijn doel is om deze verhalen te documenteren en te laten zien. Vaak zijn er verschillende kanten van het verhaal dus ik ben een hoop tijd kwijt aan het vergaren van informatie om zo precies te begrijpen wat er aan de hand is.' 

De kracht van fotojournalistiek

Daniel geeft aan hoe belangrijk fotojournalistiek is aan de hand van een aantal rampen. Hij zegt dat hij zou kunnen vertellen hoe verschrikkelijk een ramp zoals een Ebola epedemie is en hoeveel mensen er aan gestorven zijn, maar dat een beeld van een jongetje dat een quarantaine centrum binnen wordt gedragen waar hij enkele momenten later zal komen te overlijden veel beter binnenkomt. 

Foto: Daniel Berehulak 

Lumix Ambassadeurs op Photokina 2018

Daniel Berehulak is een van de vele Lumix Ambassadeurs aanwezig op Photokina. Hij fotografeert met de Panasonic Lumix GH5 met verschillende Leica lenzen waaronder de 15mm f/1.7 en 12-60mm f/2.8-4. Panasonic heeft een uitgebreid lezingen en workshops programma tijdens de fotobeurs. Het gehele programma vind je hier. (download als PDF) Meer informatie over het hele Photokina programma vind je op de website.

DIGIFOTO Photokina 2018 digitale special

Nu gratis te lezen: kijk hier voor de DIGIFOTO Photokina 2018 digitale special.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel