Hoe win je een fotowedstrijd?

Hoe win je een fotowedstrijd?

Eefke Burg 572 0
Fotografiewedstrijden leveren veel op. Ze kunnen je foto's ineens bij een groter publiek bekend maken en er zijn vaak ook nog mooie prijzen aan verbonden. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw foto tot de winnende foto's behoort? Lees hier onze 7 tips.

#01 Stuur je foto in voor een fotowedstrijd

Het klinkt als een open deur en dat is het ook. Toch trappen veel fotografen erin. Ze blijven hun foto's tot in de perfectie nabewerken en zijn enorm kritisch op hun werk, waardoor ze hun foto uiteindelijk niet insturen voor een fotowedstrijd. Natuurlijk is het belangrijk om kritisch te zijn, maar als je nooit iets instuurt ga je nooit winnen. Stuur het in dus. (Bijvoorbeeld bij onze fotowedstrijd Reizen).

#02 Vertel een verhaal

Als je kijkt naar de foto's die ter wereld het beste worden bekeken, zijn dit altijd de foto's met een goed verhaal. Zorg ervoor dat jouw foto een dergelijk verhaal vertelt. Het hoeft geen enorm verhaal te zijn, maar een kleine zogenaamde 'slice of life.'

#03 Wees anders

Als je een foto instuurt voor een fotowedstrijd op het gebied van macro, zul je zien dat veel inzendingen zijn van druppels op bloemen. Ook standaardfoto's van een vlinder op een bloem zijn erg populair. Wil je deze onderwerpen fotograferen, dan is het belangrijk dat je erg origineel bent in je compositie en kleurgebruik. Maar nog beter is het natuurlijk om een heel ander onderwerp te pakken.

Stuur je foto in voor onze fotowedstrijd Automotive.

#04 Ken de regels van de fotowedstrijd

De afgelopen jaren zijn er een aantal gevallen bekend van mensen die prijzengeld moesten inleveren voor grote fotografieprijzen, omdat ze zich niet hadden gehouden aan de regels die voor de fotowedstrijd golden. Ai. Beter bekijk je de regels van een fotografiewedstrijd daarom goed.

#05 Leer van andere jaren

Andere wedstrijden of andere jaren laten zien waar de jury op let bij het selecteren van een foto. Zorg er dus voor dat je altijd een aantal voorgaande winnaars bekijkt om te bekijken welke foto's het goed doen in de fotowedstrijd.

#06 Bekijk de concurrentie en bepaal waar je kansen liggen

Sommige onderwerpen zijn veel populairder dan andere categorie├źn. Je maakt daarom automatisch veel meer kans op competities waar fotografen veel minder foto's voor insturen. Als het mogelijk is om al werk van je concurrentie te bekijken, doe dat dan ook. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat jouw foto's eruit springen qua originaliteit.

#07 Geef niet op

Als fotograaf wordt je elk jaar beter en het is dan ook helemaal niet erg om een paar keer iets te hebben ingezonden waar je uiteindelijk niets mee hebt gewonnen. Als je volhoudt dan zorg je ervoor dat je uiteindelijk wel met een prijs naar huis gaat.

Een simpele manier om een fotowedstrijd te winnen

Aanstaande vrijdag komt op onze Instagrampagina een fotowedstrijd online waar je alleen maar twee mensen hoeft te taggen en aan moet geven waarom jij vindt dat jij moet winnen. Je gaat er dan met een camera vandoor. Niet verkeerd toch? Hou daarvoor zeker onze Instagrampagina in de gaten. Let op! I.v.m. dat Instagram denkt dat onze Instagram is gehackt, komt de actie allereerst op onze Starter Instagram online. 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke