Hoe analoog fotograferen je een betere fotograaf kan maken

Redactie DIGIFO... 4665 0

Digitaal fotograferen wint in de praktijk op behoorlijk wat vlakken van analoog. Maar kan een fotograaf beter worden door ook analoog te werken?

Fotografen Anita Sadowska en Alex Hutchinson stellen zichzelf op de proef met een modeshoot van hetzelfde model. Sadowska neemt een digitale Canon 5D Mark IV ter hand, terwijl Hutchinson de analoge middenformaat Pentax 67 gebruikt.

Analoog vs. digitaal

Hutchinson begint met zwart-witfoto's en kiest ervoor het model kleding te geven met veel structuur, wat goed past bij de zwart-wit look. Om te zorgen dat hij geen dure film verspilt, gebruikt hij een lichtmeter en een digitale camera om de perfecte omstandigheden te creëren. Praktisch is het analoog fotograferen zeker niet.

Een van de grote verschillen is dan ook het aantal foto's dat de twee fotografen nemen. Hutchinson neemt maar vier of vijf foto's wanneer hij denkt het perfecte shot te hebben. Met haar digitale camera kan Sadowska zo veel foto's maken als ze wil. Zij kan veel sneller werken, en kan de foto's ook direct bekijken om eventueel dingen aan te passen.

Uitdaging

Digitaal fotograferen is sneller en praktischer, maar zodra Sadowska zichzelf uitdaagt door het lcd-scherm van de camera af te dekken, ontdekt ze misschien wel een grote kracht van analoge fotografie. Meteen merkt ze dat ze veel bewuster bezig moet zijn met de omstandigheden en meer moet nadenken over haar shot. Analoge fotografie is een dure en tijdrovende hobby, maar voor een ambitieuze fotograaf is het niet zonder waarde. Je wordt gedwongen de tijd te nemen en na te denken over ieder detail. Of het ook betere foto's oplevert? Bekijk het resultaat in de video:

Wil je nog meer leren over analoge fotografie? Bezoek dan ook eens de speciale themapagina van Kamera Express! Of lees dit artikel.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie