© Stephan Vanfleteren Hobo on the road, Oregon, US, 1996 Hobo onderweg, Oregon, USA, 1996

Expositie FOMU : Stephan Vanfleteren, Present

Lars Kruijdenberg 683 0
De tentoonstelling over Stephan Vanfleteren is nog te bezoeken in het FOMU in Antwerpen tot en met 19 april. Ben jij al geweest?

De tentoonstelling Present is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Stephan staat bij het grote publiek vooral bekend om zijn indringende zwart- wit portretten, maar in de afgelopen decennia leverde hij een grote verandering aan de journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling worden de iconische beelden getoond, maar ook krijg je de verandering in Stephan zijn oevre te zien.

In de tentoonstelling presenteert hij zelf zijn keuze van fotografisch werk dat hem beïnvloed heeft, zoals werk van Berenice Abbott, Walker Evans, Irving Penn en Bernd & Hilla Becher. Deze groep mensen wordt samengebracht met een keuze aan objecten en publicaties die voor de fotograaf betekenisvol zijn.

Foto: Stephan Vanfleteren. Sean, Koninklijk Werk IBIS, Bredene, Belgium, 2017. Sean, Koninklijk Werk IBIS, Bredene, België, 2017

Stephan Vanfleteren

Zijn gehele carrière slingert Stephan tussen actie en stilstaan. Als jonge fotograaf verkende Stephan de wereld en was hij hongerig naar actie. In zijn thuisland fotografeerde hij ook graag. Alle markante gebeurtenissen die in de jaren negentig zijn gebeurd passeerden zijn lens. Rond de eeuwwisseling verminderde het levensritme van Stephan en begint hij zich op iets te richten wat dreigt te verdwijnen.

Stephan blijft voor zijn langlopende persoonlijke projecten de wereld rondreizen, maar deze wereld laat hij ook toe in besloten omging van zijn daglichtstudio. Het enige wat hij hier uit kreeg waren eindeloze ontmoetingen en portretten. De verstilling en de dood van zijn werk kwamen steeds dichterbij. Deze twee thema’s staan centraal in twee nog nooit eerder vertoonde reeksen die in de intimiteit van zijn studio zijn ontstaan, een verkenning van het stilleven en de naaktfotografie.

Wil je meer weten over de expositie in het Fotomuseum van Antwerpen? Klik dan hier.