Hands-On: Canon EOS M

Hands-On Preview: Canon EOS M

Julian Huijbregts 14562
Tijdens de presentatie van de Canon EOS M kregen we de camera ook in levenden lijve te zien. We kregen de kans om onze eerste ervaringen met het toestel op te doen en een filmpje te maken van de EOS M in actie. Hier lees je onze bevindingen.

Aan de persfoto's die Canon voor de EOS M maakte kun je al zien op wie de fabrikant de camera richt; de EOS M is een 'lifestyle'-camera, bedoeld voor mensen die betere kwaliteit willen dan hun compact, maar niet met een grote spiegelreflex willen rondsjouwen.

EOS M front

De Canon EOS M is wat dat betreft te vergelijken met camera's als de Nikon J1, Panasonic GF5, Sony NEX-F3, Samsung NX200 en de Olympus PEN-camera's. Een zoeker ontbreekt en je hoeft ook niet te wachten op een extern exemplaar, want een digitale accessoirepoort ontbreekt.

Canon Lifestyle

Beeldkwaliteit

Canon kiest net als Sony en Samsung voor een aps-c-sensor. Kopers van de EOS M hoeven dus geen concessies te doen op gebied van beeldkwaliteit ten opzichte van een spiegelreflex. In de EOS M vinden we de 18-megapixelsensor met fasedetectie-autofocuspixels, die zijn intrede maakte in de Canon 650D.

Met het exemplaar dat we in handen hebben gehad mochten nog geen foto's gemaakt worden, maar verwacht dat de beeldkwaliteit gelijk is aan die van de 650D (die op zijn beurt weer in raw weer gelijk is aan voorgangers als de 550D en 600D). Deze sensor levert nog steeds goede plaatjes af, maar de techniek stamt alweer van een aantal jaren terug en de nieuwste sensoren van Sony presteren nog beter.

Zeer goed touchscreen

Het beeldscherm meet 3-inch indiameter , heeft een 3:2-verhouding en telt 1,04 miljoen beeldpunten. Het scherm is gelijk aan dat in de Canon 650D, op de kantelfunctie na. Het is bovendien een touchscreen, de bediening van de camera gaat dan ook grotendeels via het scherm.

We hebben de 650D al kunnen testen (onze review lees je binnenkort in DIGIFOTO Pro 3.2012) en daaruit bleek dat het touchscreen zonder meer het beste aanraakgevoelige scherm is dat we tot nu toe in een camera zijn tegengekomen. Canon gebruikt een capacitief scherm waarbij je ook multi-touch kunt gebruiken. Zo kun je met een knijpgebaar inzoomen op je foto's bijvoorbeeld. Het scherm is erg gevoelig en daardoor zeer nauwkeurig te bedienen.

Autofocus

Canon maakt in de EOS M gebruik van haar 'hybride autofocus'. Op de sensor zijn fasedetectie-pixels geïntegreerd. Deze werken lang je in het midden van het beeld scherpstelt, er zijn 31 scherpstelpunten. Je kunt ook een focuspunt kiezen buiten het midden van het beeld, dan schakelt de camera over op contrastdetectie. De hybride techniek combineert bovendien fasedetectie- en contrastautofocus.

In de praktijk werkt het focussysteem aardig, maar de Canon EOS M is niet de snelste compacte systeemcamera op de markt als het gaat om autofocus. Met maximaal 4,3 beelden per seconde is de fotografeersnelheid niet heel snel, maar voor de meeste mensen ruim voldoende.

Nieuwe accu, matige capaciteit

Canon voorziet de EOS M van een nieuwe accu, de LP-E12. Volgens de cipa-norm kun je met een volle lading zo'n 230 foto's maken (bij 23 graden, bij 0 graden zakt dat naar 200 foto's). Dat zijn geen indrukwekkende getallen, de camera's van de concurrentie kunnen veelal een stuk meer foto's maken volgens diezelfde cipa-norm. We hebben een lijstje gemaakt van de opgegeven getallen voor een aantal camera's in dit segment. De Canon EOS M deelt de laatste plaats met de Nikon 1 J1.

Camera - Aantal foto's met een volle accu, volgens de cipa-norm:

  • Sony F3 - 470
  • Panasonic GF5 - 360
  • Samsung NX200 - 330
  • Olympus Pen E-P3 - 330
  • Nikon 1 J1 - 230
  • Canon EOS M - 230

Speedlite 90EX

90EX flitsertje
Een flitser ontbreekt op de Canon EOS M. Wil je flitsen, dan zul je een extern exemplaar moeten aanschaffen. Huidige Speedlites werken op de EOS M, maar Canon brengt ook een nieuw flitsertje uit voor de compacte systeemcamera. Deze 90EX heeft een richtgetal van 9, vergelijkbaar met de kracht van de ingebouwde flitsers in de dslr's van Canon. Je kunt de 90EX gebruiken om andere Speedlites draadloos aan te sturen. Je zal de 90EX los moeten aanschaffen, Canon levert de flitser niet standaard bij de camera.

18-55mm STM-kitlens en 22mm f/2 STM

Naast de EOS M kondigt Canon twee objectieven aan. De 18-55mm f/3.5-5.6 kitlens ziet er anders uit dan de kitlens met hetzelfde bereik voor de spiegelreflexen. De bouw lens voelt wat steviger aan en handmatig scherpstellen gaat door het 'focus by wire' mechanisme een stuk beter dan bij de kitlens die bij je dslr krijgt. Een STM-motor zorgt voor stille en vrij vlotte scherpstelling. Er hangt wel een flink prijskaartje aan de kitlens, koop je hem los dan betaal je 299 euro. Voor dat bedrag liggen onze verwachtingen van de prestaties hoog, maar we zullen een praktijktest moeten afwachten voor we daarover kunnen oordelen.

Canon 18-55mm STM

Canon 22mm pancake
Pancake

De 22mm f/2 STM voelt erg degelijk aan. Met 105 gram is de pancake maar ietsje lichter dan de kitlens, die 120 gram weegt. Het objectief bestaat uit 7 elementen in 6 groepen en ook de 22mm heeft een focus by wire-mechanisme. Over de optische kwaliteiten van de lichtsterke pancake kunnen we nog geen uitlatingen doen.

EF - EOS M-adapter

EF-adapter
Met twee EF-M-objectieven is het aanbod voor de EOS M nu nog erg beperkt. Er is echter ook een EF-(S)-adapter, waarmee je al je Canon EF- en EF-S-objectieven op de M kunt gebruiken.

De adapter bevat elektronische contacten, waardoor je het diafragma kunt bedienen en ook autofocus en beeldstabilisatie blijft behouden. Autofocus gaat wel wat langzamer dan met de STM-objectieven. Een koppeling zodat je de adapter op een statief kunt bevestigen is inbegrepen.

Handige metgezel voor Canon-fotografen?

Dat Canon de EOS M op fotografen mikt die zich liever niet teveel bezig houden met allerlei handmatige instellingen betekent niet dat je als gevorderde fotograaf de camera direct links moet laten liggen. Je krijgt volledige handmatige controle (p/a/s/m), je kunt fotograferen in raw-formaat en met behulp van de EF-(S)-adapter werken al je Canon-objectieven mét autofocus op de EOS M. De systeemcamera lijkt daarmee een handige metgezel voor fotografen die al een flink arsenaal Canon-objectieven hebben en op zoek zijn naar een kleinere camera voor erbij of bijvoorbeeld een tweede (film)camera.

Canon 24-70mm op EOS M

Met de EF-(S)-adapter kun je alle EF-(S)-objectieven op je EOS M schroeven. In dit geval een 24-70mm f/2.8.

Interessant voor filmers?

Mogelijk wordt de EOS M ook een interessante camera voor hdslr-filmers. De kleine Canon beschikt over dezelfde mogelijkheden als de dslr's van de fabrikant als het gaat om video. Je hebt keuze uit 1080p met 25 of 24 beelden per seconde en 720p met 50 bps.

Je krijgt volledige handmatige controle tijdens het filmen, een ingebouwde stereomicrofoon is aanwezig, maar je kunt ook een extern exemplaar aansluiten. Bovendien worden de audiolevels op het scherm weergegeven en kun je deze aanpassen op de camera.

Veel filmmakers gebruiken spiegelreflexen vanwege hun lage prijs, het kleine formaat en de goede beeldkwaliteit. De EOS M is nog eens een stuk kleiner dan de EOS-dslr's, mochten de filmkwaliteit en mogelijkheden in de praktijk vergelijkbaar zijn dan zou de EOS M wel eens een interessante camera voor de filmwereld kunnen worden.

EOS M back

Canon EOS M - Toekomst?

Met haar eerste compacte systeemcamera pakt Canon het relatief voorzichtig aan. De camera moet vooral beginnende gebruikers aanspreken en daarmee boort Canon een grote gebruikersgroep aan.

Om het EOS M-systeem een succes te laten worden zal Canon het systeem moeten uitbouwen. Momenteel is net objectievenaanbod met een kitlens en één 22mm prime erg beperkt. Alle concurrerende systemen hebben al een veel ruimer aanbod. We verwachten dan ook dat het niet lang zal duren voordat Canon met nieuwe EOS M-producten komt. Naast nieuwe objectieven zou het ons ook niet verbazen dat Canon met een geavanceerde EOS M-camera komt, die bijvoorbeeld over een elektronische zoeker beschikt.

Wanneer we uitbreidingen voor het Canon EOS M-systeem kunnen verwachten is nog niet bekend. Canon doet geen uitlatingen over de toekomst van het systeem.

EOS M, bukken

De EOS M heeft geen uitklapscherm, wellicht ook iets voor een toekomstig model?

Prijs en verkrijgbaarheid

Canon Nederland verwacht de EOS M begin oktober in de winkels. Ook is er een lijst met adviesprijzen beschikbaar. Er wordt geen prijs voor een losse body gecommuniceerd. Opvallend is de afwezigheid van een EOS M kit met 22mm f/2. Op de prijslijst staat deze alleen vermeld als kit inclusief camera, 22mm f/2 en de EF-M-adapter. In de VS is er wel een EOS M + 22mm kit, voor een adviesprijs van 799 dollar. Een dergelijke kit zou hier vermoedelijk 799 euro gaan kosten.

Adviesprijzen Canon EOS M:

Canon EOS M + 18-55mm kit: € 849,-
Canon EOS M + 22mm plus adapter kit: € 979,-
Canon EOS M + 18-55mm + 22 mm kit: € 1049,-
Canon EF-M 18-55mm: € 299,-
Canon EF-M 22mm: € 249,-
Canon EF(-S) adapter: € 129,-

Canon EOS M

Wat vind jij van de nieuwe Canon EOS M? Laat je mening horen en vul onze poll in op Facebook!

afbeelding van Thijs

Erg nice! De prijs vind ik alleen echt nog wel aan de hoge kant. Voor een 300 euro minder heb je immers een NEX-5N. Wel goed trouwens dat Canon de prijs van de adapter lekker laag heeft gehouden (Nikon vraagt er immers 349 voor). Heeft Canon het trouwens nog over een compacte telelens gehad? Die mis ik nu nog wel. ;-)

Ik heb trouwens zelf ook nog wat leuke filmpjes gevonden. Check:

http://www.thijsschouten.com/productreviews/canon-eos-m/

afbeelding van een teleurgestelde Canongebruiker

Hopelijk is de sensor van een beter niveau dan hetgeen ze geplaatst hebben
in de 5DmarkIII,want Canon holt de laatste jaren op dat gebied achter de
feiten aan!!! Waar is de tijd dat ze altijd de nr1 waren qua innovatie!

afbeelding van DutchjdH

Te laat, niets nieuws, te duur, te groot en niet stil, dus: RX100!

afbeelding van dutchjdh

te laat, te dom, te duur, enz: Andrew Reid legt het nog even uit: http://www.eoshd.com/content/8597/eos-m-official

afbeelding van ruud van de steeg

ben erg benieuwd naar de handzaamheid , ook zou ik hem in de toekomst willen als 2e cam, momenteel in bezit van 5d. Wat mij verraste is het gebuikmogelijkheid van eigen lenzen ef(s)....ik hoop er een keertje 1 te winnen, want de €'s zijn er niet....succes met vriendelijke groet