Prachtige macrobeelden

Hands-on Laowa 60mm & Laowa 25mm

Eefke Burg 2730 0
Macrofotograaf Andrea Gulickx vertelt tijdens de Fotofair alles over de Laowa 60mm en de Laowa 25mm. Beide objectieven kunnen gebruikt worden voor macrofotografie. Andrea laat op de stand van FotoVideoRetail aan de hand van een plantentafel zien hoe de objectieven in de praktijk presteren.

Tekst en fotografie: Eefke Burg.

Scherpstellen met de Laowa 25mm

Op de stand van FotoVideoRetail liggen een aantal pluisjes met druppels erop. De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt met de Laowa 25mm en een Nikon D300. Andrea vertelt: ‘De Laowa 25mm vergroot 5x. Je kunt met de slider het objectief het makkelijkst scherpstellen.’ Deze slider werkt soepel: je verandert de scherpstelling makkelijk. ‘Het kan soms lastig zijn om een dergelijk objectief scherp te stellen, maar met de slider kan je heel nauwkeurig werken, dan hoef je ook niet aan je scherpstelring te draaien. Je moet wel even uitkijken dat je hem er niet helemaal afdraait.’

Ze geeft aan dat ze graag met een klein mobiel lichtsetje werkt, zodat ze verschillende contrasten kan uitproberen. ‘Je kan bijvoorbeeld de witbalans ook nog aanpassen, waardoor je een wat koelere kleur krijgt. Hierdoor ziet het er meteen heel anders uit. Het wordt wat mysterieuzer.’

Over de Laowa 60mm

De Laowa 60mm is ook één van haar favorieten. ‘Wat ik het leuke hieraan vind is dat je er ook bij wijze van spreken landschapfotografie mee zou kunnen maken. Je kan ver weg fotograferen, maar ook extreem dichtbij fotograferen. Zelf heb ik ook een 100mm, die gaat maar tot 1:1. Persoonlijk hou ik heel erg van abstract fotograferen, en daar is deze heel erg geschikt voor. Het is een heel veelzijdige lens. Bij de 25mm werk je natuurlijk meteen erg dichtbij, dus voor abstractie is dat geweldig. Zeker als je het licht kan aanpassen, want dan wordt elke millimeter anders.

Ga je morgen nog naar de Fotofair? Geef je op bij de workshop van DIGIFOTO. 

Na haar toelichting ga ik ook zelf aan de slag met de twee objectieven. Bij de 25mm is het even wennen om met de slider scherp te stellen, maar dit went al snel en er komen prachtige, abstracte beelden uit. De 60mm is zoals ze al benoemde erg veelzijdig en leent zich zowel voor dichtbij werk als wat werk veraf.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke