Genomineerden Godox Young Talent Award

Genomineerden Godox Young Talent Award

Eefke Burg 750
Jonge fotografen bekijken dingen vanuit een hoek die je eerder nog niet was opgevallen. Om dit jonge talent te stimuleren creëerde Disnet in samenwerking met Godox, de Godox Young Talent Award, die werd uitgereikt aan een vierdejaars student van het Sint Lucas in Eindhoven. Eerder schreven wij al over Rowen Frances, winnaar van de Godox Young Talent Award. Er waren echter nog veel meer fotografen genomineerd die mooi werk hebben gemaakt die we je niet willen onthouden.

Genomineerden van de Godox Young Talent Award

Lees ook het interview met de winnaar van de Godox Young Talent Award hier. Rowen werd dan ook unaniem verkozen als de winnaar van de Godox Young Talent Award. In totaal waren er 25 studenten die meededen aan de wedstrijd. Omdat het niveau echter erg dicht bij elkaar lag, lichten we graag ook nog het werk van wat andere studenten uit.

Fotograaf: Anniek Snoeijs

Anniek Snoeijs

Eén van de studenten die deelnam aan de wedstrijd was Anniek Snoeijs. Haar werk rondom de vier seizoenen is prachtig en we verwachten dan ook dat we nog veel van haar in de toekomst gaan horen. 'Deze serie wilde ik graag in de studio vastleggen. De vier jaargetijden zijn namelijk al een aantal keer gefotografeerd maar dan vooral in de natuur,' vertelt Anniek.

Anniek wilde dit keer dan ook juist een andere aanpak, met modellen en kunstmatig licht. 'Ik ben per seizoen een decor gaan bouwen, bestaande uit drie panelen en voor elk seizoen heb ik die in een bepaalde kleur geverfd. Per seizoen heb ik heel erg goed gekeken om de modellen af te stemmen, waarbij ik heb gekeken naar de kleuren en welk model waar het beste bij paste, zodat dit voor mijn gevoel het beste klopte. Het is dan ook hoe ik de seizoenen zie. Want iedereen ziet de seizoenen natuurlijk anders.'

Fotograaf Isa IJpelaar

Isa IJpelaar

In haar Meesterproef ging fotograaf Isa IJpelaar op zoek naar hoe de man eigenlijk wordt neergezet en hoe deze ermee omgaat. Ze bekeek wanneer iemand wordt afgeschilderd als 'gay' en wat het gevolg is van dit soort termen. 'Er is tegenwoordig best veel aandacht voor feminisme, wat ik goed vind want ik sta daar erg achter, maar op dat sociaal gebied is er veel minder voor mannen,' geeft Isa aan.

Ze fotografeerde daarom mannen in vrouwenkleding. Het vinden van de juiste mannen was echter nog vrij lastig. 'Dat motiveerde me eigenlijk alleen maar meer om het te doen. Want dan is het blijkbaar toch erg nodig om er aandacht voor te vragen.' Acht van de tien rappers die ze vroeg om mee te doen, wilden niet mee doen. 'Ze gaven aan dat ze een imago hadden en nog niet groot genoeg waren om daar van af te stappen. Ik begrijp dat heel goed, maar tegelijkertijd is het ook problematisch dat dit niet kan en niet geaccepteerd wordt.' Isa heeft nog veel meer verhalen die ze wil vertellen en we zijn dan ook benieuwd wat de toekomst voor haar brengt.

Fotograaf Rutger Hoebergen

Rutger Hoebergen

Rutger Hoebergen laat zich bij zijn werk inspireren door zijn omgeving. 'Al anderhalf jaar liep ik rond met het idee om in plaats van het standaard fotografielampje een soort van filmachtig belichting te gebruiken bij mijn werk. Vanuit dit idee van het licht is het concept ontstaan. In mijn werk speel ik met realiteit en fantasie. Je ziet een moeder en een kind en je vraagt je af: bestaat dit kind wel echt, of ziet de moeder dit alleen? Op één van de foto's lijken ze elkaar amper aan te staren, waar ze op de andere foto elkaar wel aankijken.' Zijn meesterproef heeft een duistere, haast sinistere ondertoon. Dit is voor zijn doen niet gebruikelijk. 'Afgezien van mijn eindwerk, is mijn stijl, kleurrijk, heel helder en duidelijk. Wat je ziet is wat je krijgt.'  In de toekomst hoopt hij zich bezig te gaan houden met reportagewerk. 'Ik vind het daarbij wel belangrijk dat het vooraf goed is opgezet en uitgelicht. Het liefst zou ik niet zozeer met iemand willen meekijken, maar meer geplande doordachte beelden schieten.'

Fotograaf Sacha Hoebergen

Sacha Hoebergen

Naast haar studie, werkte Sacha Hoebergen in nightlife en festivalfotografie. Dit was dan ook inspiratie voor haar foto's. 'Mijn serie is Mijn discoclub gaan heten en ik wilde met mijn werk een ode brengen aan mijn personages uit de serie en de vrijheid die ze bij het uitgaan voelen.' In haar foto's experimenteerde ze met verschillende dingen. 'Ik ben nog niet helemaal vastgeroest en wilde dan ook verschillende zaken uitproberen met bijvoorbeeld kleurenlicht en dingen voor de camera houden. Ik zocht naar andere manieren om tot mijn beeld te komen,' geeft Sacha aan.

Sacha is verzot op mode en ze volgde dan ook niet een stage bij een andere fotograaf, zoals haar medestudenten deden, maar bij een stylist. 'Voor mij is dit een hele wijze keuze geweest. Ik zou nooit alleen styliste willen zijn, maar ik vind het wel gaaf om het te kunnen combineren met fotografie. Ook omdat je op die manier ook veel kennis opdoet over het modegedeelte.'

Fotograaf Shanti Mol

Shanti Mol

Shanti Mol heeft in de periode van haar afstuderen samen met haar vader een studio geopend op Strijp-S. Haar Meesterproef maakte ze aan de hand van een periode die haar inspireerde: de jaren zeventig. 'Ik wilde iets doen wat ik nog niet eerder had gedaan, dus ben ik gaan kijken naar andere foto's in oude magazines en kwam ik bij de jaren zeventig uit. Deze sprak me op één of andere manier heel erg aan, ook al vond ik het eigenlijk helemaal niet mooi.'

Het samenstellen van de juiste stijl bleek nogal een uitdaging. 'Destijds wist ik nog niets over de stijl uit de jaren zeventig. Ik ben echter veel onderzoek gaan doen naar kleuren en stijl, om mijn foto's te kunnen maken.' De uiteindelijke uitwerking is een combinatie van kleding en spullen uit de jaren zeventig, met een moderne manier van poseren en styling. 'Ik wilde er wel een stuk van mezelf in terug laten komen.' In de aankomende periode gaat ze zich verder richten op haar mode en portretwerk in haar pas geopende studio.

Fotograaf Gijs van de Veerdonk

Gijs van de Veerdonk

Gijs van de Veerdonk valt erg op met zijn project Kinesics, waarbij hij opzoek gaat naar lichaamstaal en houdingen. Kinesics is de studie naar hoe lichamelijke bewegingen en gebaren een niet verbale manier van communicatie kan zijn. 'In deze serie ga ik opzoek naar bepaalde houdingen en bewegingen, om hier emotie in beeld mee te creëren,' geeft Gijs aan. 'Dit heb ik gedaan door een moderne serie te maken, bestaand uit zwart-wit afbeeldingen en veel contrast.' Hij maakte de serie met een team: styliste Giny van Opstal, haar and make-up artist Isabeau Ottevangen en modellen Marciano Calor & Elisa Olensk in de Allard Studio's in Amsterdam. 

'Ik wilde dat je duidelijk het verschil kon zien, daarom heb ik modellen met donkere kleding tegen een witte achtergrond gefotografeerd. Vervolgens heb ik het geheel opgehaald zodat je als je dichtbij komt, je ziet dat er veel detail in de foto zit.' Gijs werkt graag met onconventionele modellen die niet een standaard uitstraling hebben en kijkt voor zijn werk naar andere kunstvormen. We zijn dan ook benieuwd naar zijn komende projecten.

Fotograaf Elke Jorder

Elke Jorder

Elke Jorder wilde met haar werk haar persoonlijke reis naar de top vastleggen. 'Het oorspronkelijke idee was om naar Californië te gaan in de Verenigde Staten, omdat de meeste mensen die groot willen worden beginnen in Hollywood,' vertelt Elke. Dit bleek echter minder makkelijk dan gedacht. 'Drie dagen voordat ik zou vertrekken braken er grote bosbranden uit, dus het was niet meer veilig om erheen te gaan.' Dit zorgde ervoor dat ze snel moest schakelen en naar andere mogelijkheden moest uitkijken. Ze boekte haar reis dan ook om en ging naar New York. 'Al het werk wat ik in drie of vier maanden geregeld had, moest nu ineens in anderhalve week. Ik had in paniek kunnen schieten, maar dit heb ik niet gedaan en ik ben trots op wat er nu staat.'

De stad New York inspireerde haar en ze kon dan ook een aantal mooie foto's in de metro maken. 'In de nabewerking heb ik hier de kleuren wat meer uit elkaar getrokken waardoor het groene en het paarse in de afbeelding meer tegenover elkaar komt te staan.' In de toekomst vervolgt ze het studeren met een opleiding aan de kunstacademie. Daarnaast wil ze het liefst nog veel eigen werk maken voor in haar portfolio.

Over de Godox Young Talent Award

Jong talent heeft een andere kijk op de wereld en weet telkens weer opnieuw te inspireren. Om dit talent te stimuleren riep Disnet de Godox Young Talent Award in het leven: een prijs voor de beste nieuwkomer van het jaar. Aan de Godox Young Talent Award is de Godox Pro Bardt Kit verbonden: een professionele lichtset die veel mogelijkheden biedt. De lichtset is samengesteld door professioneel fotograaf Bardt Wouters, die bloedmooie portretten schiet en jong talent stimuleert door middel van het geven van workshops.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke