Wanneer is het moment dat je jouw parttime baan opzegt en fulltime gaat fotograferen?

Fulltime of parttime fotograferen?

Eefke Burg 359 0
Het is een spannend moment: je zit op het breekpunt waarin je niet precies weet wat je moet doen. Je parttime baan waarvan je jouw rekeningen kan betalen is makkelijk en je bent er goed in. Het opgeven ervan zou een gat kunnen creëren, althans in ieder geval in je portemonnee en levert de veiligheid op die jouw dagelijkse bestaan een stuk makkelijker maakt. Maar op een gegeven moment zou je hier toch mee moeten stoppen als je je volledig wil richten op fotografie. Wanneer is het moment dat je jouw parttime baan opzegt en fulltime gaat fotograferen?

Lees ook: 500px verwijdert foto's van Photoshop Master

Wat is het belangrijkste voordeel aan parttime werken naast je eigen bedrijf?

Het belangrijkste voordeel aan het hebben van een parttime baan naast je eigen bedrijf is dat er door je werkgever veel zaken worden betaald op het gebied van verzekeringen. Tot verzekeringen voor ziekte, werkeloosheid, als het pensioen, de werkgever draagt er wel een gedeelte aan bij. Ook krijg je bij een werkgever voordelen op het gebied van vakantiedagen en vakantiegeld. Gemiddeld zijn deze voordelen 25 tot 35% van het salaris. Een freelance vergoeding vertekent: de bruto vergoeding is wellicht hoger, maar het is goed om te beseffen dat hier ook nog belasting overheen gaat én dat je zelf verzekeringen en een voorziening voor je oude dag en vakantie moet gaan verzorgen.

Als je dat allemaal loslaat en fulltime fotograaf wordt, dan heb je een stuk meer verantwoordelijkheid.  Het is belangrijk om een goede buffer op te bouwen: het zou immers zo maar kunnen voorkomen dat je een tijd je zonder werk zit. Deze buffer kan veel zijn als je daarnaast ook nog een gezin hebt.

Lees ook: Het runnen van een succesvolle fotografie business

Wanneer zou je fulltime moeten gaan fotograferen?

Begin pas met fulltime fotograferen als je het je kan veroorloven! Het moment om fulltime te gaan fotograferen is het moment dat je regelmatig klussen moet afzeggen, omdat het niet meer te combineren is met je parttime baan. De tweede eis die hierbij is dat je van het gedeelte dat je gemiddeld overhoudt aan je fotografiebedrijf, je gemakkelijk rond moet kunnen komen én dat je er genoeg geld voor overhoudt om te kunnen reserveren voor een moment dat het niet zo goed gaat.

Begin niet te vroeg met fulltime fotograferen

Helaas komt het vaker voor dat fotografen te snel overstappen naar fulltime fotograferen. Hierdoor kunnen ze zich zorgen gaan maken over het binnenhalen van genoeg inkomsten, omdat er nog niet genoeg reputatie is opgebouwd als professionele fotograaf. Ook zijn er fotografen die op seizoenswerk vertrouwen zoals bijvoorbeeld bruidsfotografie, waarvoor in het voorjaar en de zomer vaker mensen worden gezocht dan 'buiten het seizoen.' Zorg er dan ook voor dat je voordat je de sprong waagt een buffer hebt opgebouwd van tenminste zes maanden. Je wil niet in de situatie komen dat je welke baan dan ook moet aannemen omdat je niet genoeg geld meer hebt.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke