FUJIFILM GFX100: revolutionaire middenformaat camera

Christel de Wolff 1003 0
FUJIFILM heeft de ultieme middenformaat systeemcamera geïntroduceerd. De FUJIFILM GFX100 heeft 102 megapixels, beeldstabilisatie, is weerbestendig en beschikt over filmmogelijkheden.

'Midden formaat' is een wat verwarrende benaming. Het zou impliceren dat het minder groot is dan full frame, of dat er misschien nog een grotere optie is. Niks is minder waar, midden formaat camera's hebben juist een zeer grote sensor die niet wordt geëvenaard. Middenformaat camera's zijn vaak grote en logge camera's die vooral worden gebruikt vanwege de enorme resolutie (en dus details) in bijvoorbeeld architectuur en landschapsfotografie. Ook in de studio worden midden formaat camera's gemaakt. FUJIFILM brengt daar nu verandering in. De FUJIFILM GFX100 reageert namelijk snel en accuraat en beschikt over beeldstabilisatie. Nog een primeur: de FUJIFILM GFX100 is de eerste midden formaat systeemcamera waarmee je kunt filmen en wel in 4K. En dat alles voor een prijs die - voor een midden formaat camera - behoorlijk laag ligt. 

102 megapixels vlaggenschip van FUJIFILM

De sensor heeft een diagonaal van 55mm en is daarmee 1.7x groter dan een full frame sensor. De Backside Illuminated Sensor (BSI) is uitgerust met fasedetectie autofocus. Het is voor het eerst dat deze techniek wordt toegepast op een grotere sensor dan full frame. De autofocus van de FUJIFILM GFX100 is meer dan twee keer zo snel als zijn voorgangers. Het fotograferen van bewegende onderwerpen, voorheen vrijwel onmogelijk of toch op z'n minst erg moeilijk met een midden formaat camera, is met deze camera aanzienlijk sneller en eenvoudiger. De autofocus is overgenomen vanuit de vierde generatie FUJIFILM X-camera's (X-T3 en X-T30) die bekend staan om hun snelle en precieze autofocus. Het algoritme van de de autofocus maakt gebruik van 3.76 miljoen fase-detectie pixels over het hele sensoroppervlak. Ook kent de FUJIFILM GFX100 een enorme verbetering in de gezicht- en oogdetectie autofocus. Deze AF functie is inmiddels een onmisbaar hulpmiddel van met name mode- en portretfotografen.

Wat meteen opvalt aan de FUJIFILM GFX100 is de zogenoemde 'Virtual Dial Mode', een digitale geïntegreerde display aan de rechterbovenkant van de camera. Aan de linkerkant van de camera bevind zich de knop waarmee de instellingen kunnen worden bedient. Zo kan je snel switchen tussen het maken van foto- en video-opnames en de verschillende belichtingsmogelijkheden.

Midden formaat camera met beeldstabilisatie

Over het algemeen geldt dat hoe meer pixels op de sensor, des te groter de kans op bewegingsonscherpte. Dat is passé bij de FUJIFILM GFX100, want de midden formaat camera is niet alleen sneller, maar beschikt ook over een volledig 5-assige beeldstabilisatie. De beeldstabilisatie in de GFX100 kan tot wel 5.5 stops corrigeren. Zo schiet je met deze nieuwe middenformaat camera ook vanuit de hand in ultra hoge resolutie. Ook bewegingsonscherpte door het klappen van de sluiter wordt tot een minimum beperkt omdat de unit door vier veren op haar plek gehouden wordt.

Primeur: filmen in midden formaat

De derde wereldprimeur is dat de FUJIFILM GFX100 kan filmen in 4K en 30 beelden per seconde. Uniek voor dit type camera is dat hij dit kan doen in 10bit 4:2:2 opnamemogelijkheid. De diagonaal waarop kan worden opgenomen in de video-modus is 49,56mm. Dat is groter dan menig cinema camera.

Ergonomie van de FUJIFILM GFX100

Hoewel de FUJIFILM GFX100 een 1.7x grotere sensor heeft dan een full frame camera, is de body zeker niet zoveel groter. De camera weegt, inclusief twee baterijen, geheugenkaart en EVF, ongeveer 1400 gram en is 156,3mm breed, 163,6mm hoog en 102,9mm diep. De voorheen los beschikbare batterijgrip is geïntegreerd in de verticale grip. Dit heeft als voordeel dat de camera comfortabeler in de hand ligt. Beide batterijen zitten in het onderste gedeelte van de camera en zijn te verwisselen via een handig schuifsysteem. De NP-T125 batterijen kunnen tot 800 beelden mee als het achterste CD scherm wordt gebruikt. De FUJIFILM GFX100 kan ook worden gevoed en opgeladen door middel van de USB-C aansluiting waardoor het gebruik van een powerbank bij video-opnames mogelijk is.

Bestand tegen zware omstandigheden

Omdat de FUJIFILM GFX100 bij uitstek een middenformaat camera is om mee naar buiten te gaan dankzij de snelheid, stabilisatie en filmfunctie, moet hij ook bestand zijn tegen omstandigheden buiten de fotostudio. De camera is dan ook afgedicht tegen stof- en water en dus weerbestendig. Knoppen en hendels zijn tot een minimum beperkt wat, naast een voordeel in de bediening, er voor zorgt dat er ook minder onderdelen kunnen beschadigen tijdens het gebruik.

Prijs en beschikbaarheid FUJIFILM GFX100

De FUJIFILM GFX100 zal eind juni 2019 op de markt komen voor een adviesprijs van € 10.999,-. Meer informatie over deze en andere FUJIFILM GFX-modellen vind je op de website van FUJIFILM.

Tags: FUJIFILM GFX100, middenformaat camera, midden formaat

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel