Hoe fotografeert de Fujifilm GFX100?

Preview Fujifilm GFX100

Eefke Burg 2903 0
De Fujifilm GFX100 zet de standaard voor een nieuw soort middenformaatcamera. De fabrikant heeft getracht de nadelen van middenformaat ten opzichte van full frame op te heffen én tegelijkertijd de voordelen van middenformaat uit te breiden en is ruim in zijn opzet geslaagd. De camera is in zowel afmeting (156.2mm x 163.5mm x 102.9mm) als qua gewicht (1400 gram) gelijk aan een gemiddelde fullframe en levert met maar liefst 102 megapixel prachtige beelden op die je stoutste dromen overtreffen.

Tekst en fotografie: Eefke Burg
Set & concept: Piet van den Eynde

Fujifilm GFX100: Superscherp en beeldstabilisatie tot 5.5 stops

We konden een preview krijgen van de Fujifilm GFX100 vóór deze in de winkels te verkrijgen was en waren enorm onder de indruk van de flexibiliteit die de camera biedt. Een grotere formaat sensor zorgt er normaal gesproken voor dat je veel last hebt van bewegingsonscherpte, waardoor in het verleden het niet gebruikelijk was om middenformaatcamera's uit de hand te gebruiken. De GFX100 heeft beeldstabilisatie tot 5.5 stops waardoor het uit de hand schieten van foto's net zo makkelijk gaat als bij de full frame-alternatieven.

Foto: Eefke Burg

Fotografen die veel in de studio fotograferen weten dat het gebruiken van de sluiter soms genoeg kan zijn om bewegingsonscherpte te veroorzaken. Deze camera beschikt echter over een Shock Absorption Mechanism voor de sluiter, die in staat is om de meest subtiele bewegingen van de camera die veroorzaakt worden door de sluiter op te vangen.

Foto: Eefke Burg

Als we de camera in de praktijk testen valt meteen iets anders op: de snelheid waarmee deze scherpstelt. De Fujifilm GFX100 is het eerste GFX-model dat de fasedetectie van de vierde generatie X Series camera's hanteert. Het algoritme van de autofocus maakt gebruik van 3.76 miljoen fase-detectie pixels over het hele sensoroppervlak. Dit zorgt voor een razendsnelle focus, die tevens gezichts- en oogtracking mogelijk maakt. Er is zelfs de mogelijkheid om het rechteroog of het linkeroog prioriteit te geven.

Bediening

Wat meteen opvalt aan de camera is de zogenoemde 'Virtual Dial Mode', een digitale geïntegreerde display aan de rechterbovenkant van de camera. Aan de linkerkant van de camera bevind zich de knop waarmee de instellingen kunnen worden bediend. Zo kan je snel switchen tussen het maken van foto- en video-opnames en de verschillende belichtingsmogelijkheden. Ook fijn is dat de instellingen, die bij veel camera's worden weergegeven in het venster waar ook de foto wordt getoond, een apart display hebben gekregen waardoor je in het hoofddisplay de volledige focus hebt op de foto.

Meer weten over de Fujifilm GFX100

Wil je nog meer lezen over de Fujifilm GFX100? Hou editie vier van DIGIFOTO Pro in de gaten. Hier is een uitgebreide preview van de Fujifilm GFX100 terug te lezen.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke