Rescued Film Project

Fotograaf ontwikkelt vergeten fotorolletjes uit tweedehands camera's

Christel de Wolff 2173
Heb je wel eens een tweedehands camera gekocht op een vlooienmarkt waar het rolletje nog in zat? Fotograaf Levi Bettwieser maakt er een sport van om deze vergeten fotorolletjes te ontwikkelen.

De Amerikaanse fotograaf koopt regelmatig oude analoge camera's in tweedehands  en vintagewinkels. Soms zitten daar een vergeten fotorolletjes in. Aan de BBC vertelt hij dat hij de rolletjes thuis uit de camera's haalt om te voorkomen dat ze beschadigen.

Rescued Film Project: vergeten fotorolletjes laten ontwikkelen

Na een tijdje vergeten fotorolletjes sparen, besloot hij ze te gaan ontwikkelen. Hij had er zoveel gespaard dat hij zichzelf afvroeg hoeveel  vergeten fotorolletjes er over de hele wereld zouden zijn. Zo ontstond het Rescued Film Project. Op de website van het project kun je zelf gevonden vergeten fotorolletjes doneren die door de fotograaf worden ontwikkeld. Inmiddels heeft hij op deze manier al ruim 33.000 foto's weten te verzamelen. Van de meesten is niet duidelijk wie de foto's hebben gemaakt of wie er op staan.
rescued film project: vergeten fotorolletjes uit analoge camera's

Makers of geportretteerden uiteindelijk teruggevonden

Soms lukt het om via het Rescued Film Project de maker of de geportretteerden terug te vinden. Zo nam een vrouw contact op met Levi Bettwieser omdat ze foto's van haar eigen kinderfeestje op Instagram voorbij zag komen. De fotograaf zegt: 'Sommigen denken dat het een inbreuk op de privacy is, maar gelukkig zag deze vrouw het niet zo. Zij was juist dolgelukkig om de foto te zien!'

 

Gestopt met fotograferen

Het Rescued Film Project is zo groot geworden dat Levi Bettwieser zelfs is gestopt met fotograferen. Dit heeft nog een extra reden. Zijn motivatie: 'Vroeger maakten we foto's van belangrijke dingen, tegenwoordig gaat het er alleen maar om te laten zien hoe goed ons leven is. Het gaat allemaal om de likes.'

Lees ook: Vacature redacteur fotografie

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel