Nederlands talent in de amerikaanse pond

Fearless Photographers houden bruidsfotografie spannend

Siem van Woerkom 1394 0
Fearless Photographers is een online community waar stellen voor hun trouwdag fotografen kunnen ontmoeten die perfect zijn voor hun speciale dag.

Een van die fotografen is Denise Motz, die vorig jaar tijdens meerdere rondes maar liefst 6 Fearless Awards heeft gewonnen.

We vroegen haar om wat meer informatie over de website en hoe zij in het 'Wedding circuit' terecht is gekomen.

Hoe ben je precies bij bruidsfotografie gekomen en wat spreekt je daarin het meeste aan?

In 2016, ben ik gevraagd door vrienden om hun bruiloft te fotograferen. In eerste instantie wilde ik mijn vrije werk niet combineren met werk in opdracht. Het bruidspaar vertelde me echter dat ik mijn vrije gang kon gaan zonder restricties. Daardoor dacht ik; 'oke, ik ga het doen!'. Na deze eerste bruiloft was ik om. Ik kon nog steeds mijn ei kwijt in het werk, maar ditmaal kon ik het combineren met betaalde opdrachten. De liefde, de sfeer, de gezelligheid, alles sprak mij aan om met bruiloften door te gaan en nu wil ik niets liever.

Heb je een fotografie opleiding gevolgd of alles zelf geleerd?

Ik heb twee opleidingen gevolgd, Grafische vormgeving aan het Grafisch Lyceum Rotterdam en Autonome beeldende kunst op het St. Joost in Breda. Ik wist al wel dat mijn werk meer richting fotografie ging in mijn laatste opleiding. In 2012 ben ik afgestudeerd met autonome foto’s. Ik fotografeer dus wel al een aantal jaar, maar met bruidsfotografie ben ik pas later begonnen.

Hoe zou je je eigen fotografische stijl omschrijven? Hoe heb je deze ontwikkeld?

Waar het in mijn werk het meeste om gaan zijn de echte, pure momenten tussen mensen. Het verhaal vertellen van de dag met humor en tussendoor nog wat artistieke beelden waar het licht en schaduw spel belangrijk is. Dit heb ik ontwikkeld door te doen, veel te experimenteren ook buiten de bruiloften om. Door de jaren heen heb ik veel bijgeleerd door contact te hebben met fotografen om mij heen. 

Hoe ziet je camera tas eruit op een wedding day?

Ik fotografeer met een Nikon D750 + Nikkor 35mm f/1.8 en Nikkor 85mm f/1.8. Veel mensen hebben twee body's of veel meer lenzen dan dat, maar uit eigen ervaring is gebleken dat ik met die twee brandpunt afstanden alles prima kan vastleggen hoe ik het voor me zie. De 85mm is fijn om kleine details te schieten en foto's te maken wanneer je niet te dichtbij kan komen (zoals tijdens de ceremonie), en de 35mm is uiteraard de meest perfecte grootte voor documentair werk. 

Kan je iets meer vertellen over de community van Fearless Photographers?

De community is bedoeld om het mensen makkelijker te maken een fotograaf te vinden voor hun dag. Er zijn zo enorm veel fotografen in deze markt, en Fearless Photographers scheidt het kaf van de koren. Het is een community met enkele van de meest getalenteerde trouwfotografen ter wereld. De fearless community bestaat uit zo'n 5000 fotografen. Elk jaar kunnen de fotografen tijdens elke ronde van de wedstrijd foto's insturen voor awards. Het aantal rondes varieert per jaar, vorig jaar waren dat er zes. Voor elke ronde van vorig jaar was het totale aantal inzendingen altijd groter dan 10.000. Elke ronde is van die 10.000 fotografen ongeveer 1% succesvol en wint een award. Dus het winnen van een fearless award is buitengewoon moeilijk en wordt door velen beschouwd als de gouden standaard. 

En je hebt niet 1 award gewonnen, maar 6!

Klopt, dat was fantastisch nieuws om te horen. Het werd niet allemaal ineens aangekondigd, de awards heb ik gedurende 2018 gewonnen in 6 rondes. Er zijn meerdere categorieën en mijn aanvragen werder meer en meer, dus kon ik ook meer insturen. In totaal uiteindelijk 6 awards dus, hierdoor sta ik momenteel in de top 20 wereldwijd en ben ik de nummer 2 van Nederland.

Wat maakte dat je de stap durfde te zetten om je foto in te sturen voor deze belangrijke prijs?

Ik heb de stap gemaakt om foto’s in te sturen, omdat ik niets te verliezen had. Win je niets, dan kan dit natuurlijk wel een teleurstelling zijn. (zoals het eerste jaar) Elke ronde kun je een aantal foto’s insturen, blijven volhouden en in jezelf blijven geloven. Ook heb ik veel tips gekregen door collega fotografen en gaf me dat meer moed om er gewoon voor te gaan!

Fearless Photographers Online

Meer informatie over Fearless Photographers is hier te vinden.

Het werk van Denise is op haar site te bekijken. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem