Laat de professionals hun werk doen

Open brief aan mensen die foto's met mobiel maken tijdens bruiloft

Siem van Woerkom 2850 0

Wat zou jij doen als een gast je foto's verpest terwijl je aan het werk bent op een bruiloft?

Bruiloft foto's verpest

De Amerikaanse fotograaf Hannah Mbalenhle Stanley van Hannah Way Photography fotografeerde onlangs een bruiloft toen een gast haar uitzicht blokkeerde tijdens de intrede van de bruid met haar vader. 

Het komt helaas veel te vaak voor dat er gasten in de weg staan wanneer je foto's wil maken, een bekend probleem voor veel bruiloft fotografen. Daarnaast heb je ook mensen die je vragen komen stellen of het urenlang over fotografie willen hebben (ook wel 'uncle bob' genoemd) of gewoon gasten die ook fotograferen en iets op te merken hebben aan de gear die je bij hebt naar de grote dag. Maar de laatste jaren is er een nieuw groot probleem ontstaan: de mensen die foto's op hun Instagram willen zetten, of de ceremonie willen livestreamen met hun mobieltje.

Aangezien de camera's in mobiele telefoons steeds beter zijn geworden de afgelopen 6-8 jaar is er een probleem ontstaan dat voorheen nooit echt aanwezig was; mensen willen alles GELIJK delen. Dus wanneer iemand op een concert aanwezig is moeten ze er wel voor zorgen dat al hun vrienden weten dat ze daar zijn, want waarom zou je anders gaan? Het is helaas een ware epidemie geworden en eentje die niet onopgemerkt is gebleven bij bruiloften. 

Fotograaf Hannah Mbalenhle Stanley vond het nodig om een open brief te schrijven aan het meisje dat het zo nodig vond om haar iphone in het gangpad te houden op HET moment van de dag. Ook al was er voor en tijdens de ceremonie al duidelijk aangegeven dat mensen hun mobieltjes in hun zak moesten houden. 

De open brief is hieronder te lezen. 

---------

'Naar het meisje met de iPhone ...

Je hebt niet alleen mijn foto verpest, maar je hebt dit moment weggenomen van de bruidegom, de vader van de bruid en de bruid. Wat ben je precies van plan om met die foto te doen? Eerlijk... Ga je het afdrukken? Bewaren? Bekijken elke dag? Nee dat doe je niet. Maar mijn bruid zou deze foto geprint hebben, er vaak naar gekeken hebben terwijl ze terug kon denken aan het moment toen haar vader haar op haar huwelijksdag door het gangpad liep. Maar in plaats daarvan wilde je een foto maken met je telefoon, mijn zicht blokkeren en een beeld schieten waar je nooit iets mee gaat doen, los van je Instagram story opleuken.

Alsjeblieft stop met het bekijken van bruiloften via een scherm, maar zet in plaats daarvan je telefoon UIT en geniet van de ceremonie. Je bent er in het echt. Je hebt 2 ogen en kunt alles zo in je opnemen. Je bent belangrijk voor de bruid en bruidegom, anders zou je de bruiloft niet bijwonen. Dus laat me alsjeblieft mijn werk doen, en leun achterover, ontspan en geniet van dit once in a lifetime-moment.'

---------

Viral bericht

Wat Hannah Mbalenhle Stanley niet had kunnen voorspellen was dat haar bericht zo ongelofelijk viral zou gaan. Zo is het bericht van haar oorspronkelijke facebook post zo'n 155.000 keer gedeeld en zijn er meer dan 2000 comments van mensen over heel de wereld.

Meningen variëren van ondersteunend tot ongeloof. Maar wat opvalt is dat er verschrikkelijk veel comments zijn die juist het meisje met de iphone verdedigen. 'Wat een absurde post dit! En wat zet je dit arme meisje te kakken! Het is toch leuk om een foto te hebben van de grote dag?'

Gelukkig zijn er genoeg mensen die achter de fotograaf staan; 'Ik ben het eens met de fotograaf .... want elke keer als ik naar een schoolgebeurtenis ga, kan ik NOOIT mijn dochter zien optreden omdat er altijd iemand voor me staat die zijn telefoon ophoudt en de show op video vastlegt. Het gebeurt tijdens concerten en het gebeurt zelfs in de kerk !!! Ik ben zo ziek van onbeschofte mensen die hun telefoons aanzetten en alles filmen en de telefoon recht in mijn gezicht steken! Zet je telefoon weg! Je kunt de video van de show kopen of de professionals het werk laten doen !!!

Wat is jouw mening? 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siemvan Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanSiem