DIGIFOTO Pro Award: Nikkor Z 28mm f/2.8 SE

Redactie DIGIFO... 886 0
Het zoeken naar de beste gear kan soms best een uitdaging zijn. Om je een handje te helpen testen we in elke editie van DIGIFOTO Pro Magazine diverse camera's, objectieven en accessoires en geven we deze een award. Zo ook de Nikkor Z 28mm f/2.8 SE.

Veel fotografen geven de voorkeur aan prime objectieven omdat ze vaak lichtsterker zijn uitgevoerd dan zoomobjectieven (in dezelfde prijsklasse) en omdat ze ook een scherper beeld vertonen. Bovendien helpt het niet kunnen zoomen erg bij het actief op zoek gaan naar een mooie compositie. Het 28mm-objectief op de Nikon Z fc geeft een brandpuntsafstand van 42mm, wanneer je het vergelijkt met full frame. Deze brandpuntsafstand geeft vrijwel natuurgetrouwe beelden.

De Nikkor Z 28mm f/2.8 SE is een volledig nieuw objectief van Nikon en tevens speciaal ontworpen voor de Nikon Z fc. De combinatie ziet er dan ook schitterend uit, het objectief maakt de retrolook van de camera compleet. Een bijzonder detail is het lettertype dat gebruikt is op de behuizing van het objectief. Het komt overeen met het lettertype dat is gebruikt op de Nikkor objectieven uit de jaren tachtig. 

Maar het is niet alleen maar een nieuw objectief in een mooi jasje. Het meervoudig scherpstelsysteem van het objectief is snel, vloeiend, nauwkeurig en stil. Aberraties worden drastisch verminderd, zodat het objectief zelfs wanneer je op korte afstand fotografeert snel kan scherpstellen. De grote Z-vatting en het f/2.8-diafragma met 7 afgeronde lamellen zorgen voor een zachte, ronde bokeh. De stille werking is ideaal wanneer je video opneemt. Met de geluidloze instelring kun je de scherpstelling, het diafragma, de belichtingscorrectie of de ISO-gevoeligheid regelen.

Beoordeling Nikkor Z 28mm f/2.8 SE

  • Beeldkwaliteit 8
  • Bediening 8
  • Behuizing 7
  • Prijs/kwaliteit 8

Getest in DIGIFOTO Pro 4.2021

Adviesprijs: € 339,-
Info: nikon.nl

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie