De wereldwijde voedselcrisis in beeld gebracht door fotograaf Kadir van Lohuizen

De wereldwijde voedselcrisis in beeld gebracht door fotograaf Kadir van Lohuizen

Redactie DIGIFOTO Pro 681

Toen hij ontdekte dat zijn thuisland Nederland de op één na grootste exporteur van agrarische producten ter wereld was, na de Verenigde Staten, was de interesse van fotograaf Kadir van Lohuizen gewekt. Hij wilde ontdekken welke wereld schuilgaat achter onze voedselproductie.

Waar wordt ons voedsel geproduceerd? En hoe wordt het over onze wereld verdeeld? Als een fly on the wall volgt Van Lohuizen het hele proces, in Nederland, maar ook in Kenia, de VS, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedie Arabië en China. De grootschaligheid en efficiëntie van de meeste voedselbedrijven roept evenveel respect als vragen op: wat zijn de effecten van deze productie- en consumptieketens op de planeet? En hoe toekomstbestendig is dit? Food for thought, inderdaad.

In dit boek - dat ook gezien kan worden als een voedselatlas - bundelt Van Lohuizen zijn 180 beelden. Voor het boek is er uitgebreid dataonderzoek gedaan dat vertaald is in unieke infographics. Inclusief een essay van Imke J.M. de Boer, hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen, aan de Wageningen University & Research.

Food for Thought

Kadir van Lohuizen

€ 55,-

Gebonden

288 blz.

ISBN 978 94 014 9888 3

Engelstalig

Verschijnt 3 april

 

'We can feed this planet if we want to, even if there will soon be 11 billion of us, which is encouraging. But with a climate crisis in full swing, causing agricultural areas to dry up or flood, the system needs a major overhaul. I have become convinced that the way we’re doing things in many places won’t be sustainable in the longer or even the shorter term. The good news is that we can change it if we want to, and governments can also take the lead, particularly by providing farmers with alternative perspectives.'

- Kadir van Lohuizen in het voorwoord

 

Presentatie 'Food for Thought' donderdag 4 april

U bent van harte uitgenodigd voor een feestelijk moment in Het Scheepvaartmuseum op 4 april. Deze middag organiseren we een bijeenkomst om verschillende ontwikkelingen rondom het project 'Food for Thought' te vieren:

- De verschijning van het boek Food for Thought van Kadir van Lohuizen

- De gelijknamige tentoonstelling is uitgebreid met een nieuwe zaal: een indrukwekkend visueel verslag van Kadir van Lohuizen over China en diens rol als voedselland.

- Vanaf 8 april lanceert de VPRO de documentaireserie 'Food for Thought'. In 4 afleveringen geeft Van Lohuizen een kijkje achter de schermen van de voedselindustrie.

Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen (Nederland, 1963) deed verslag gedaan van conflicten over de hele wereld maar is waarschijnlijk het meest bekend van zijn langetermijnprojecten, waaronder het inzichtelijk maken van de menselijke gevolgen van de stijging van de zeespiegel (gebundeld in het boek After Us the Deluge, 2021), ‘Wasteland’ waarvoor hij onderzoek deed naar het (mis)beheer van afval in zes megasteden en nu ‘Food for Thought’.

Van Lohuizen heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen in de fotojournalistiek. In 2000 en 2002 maakte hij deel uit van de jury van de World Press Photo­-wedstrijd en tot voor kort was hij lid van de Raad van Toezicht van de World Press Photo Foundation. Van Lohuizen geeft regelmatig les als fotografiedocent en is gevestigd in Amsterdam.

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie