Cornelis Nieuwland - Haven- en schepenfotografie in Rotterdam 1905-1930

Redactie DIGIFO... 1703 0
Een unieke verzameling foto’s legt een bijzonder stuk Rotterdamse en maritieme geschiedenis bloot. Schepen uit alle windstreken van de wereld en in allerlei soorten en maten, deden de havens van Rotterdam aan.

Dit magnifieke en levendige beeld was de inspiratiebron voor fotograaf Cornelis Nieuwland. Duizenden schepen trokken aan de lens van zijn camera voorbij. Nieuwland was voor zover bekend de enige schepenfotograaf in Rotterdam in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zijn nalatenschap werd een uniek fotoarchief over de spectaculaire groei van de Rotterdamse havens.

Unieke verzameling in fotoboek

Het fotoboek Cornelis Nieuwland - Haven- en schepenfotografie in Rotterdam 1905-1930 is een selectie uit het kostbare oeuvre van Cornelis Nieuwland. Op de foto’s is een boeiende verscheidenheid aan schepen te zien die van begin 1900 tot 1940 de Rotterdamse haven aandeden. Sleepboten, zeetjalken, passagiers-, stoomvracht-, rader- en zeilschepen, niets ontging Nieuwland. De vaak onzichtbare en daardoor geheimzinnige lading, de soms wonderlijke namen als Hector, Mars, Fyglia, Ekaterina of Themisto en hun exotische herkomst prikkelen tot op de dag van vandaag de fantasie. Tegen het decor van de snel uitdijende Rotterdamse havens is de bonte verzameling schepen op Nieuwland’s foto’s niet alleen fotografisch gezien van onschatbaar belang. Nieuwland was voor zover bekend een van de weinige schepenfotografen in Rotterdam in die tijd. Het verzameld werk in dit fotoboek is daarmee ook een bijzondere informatiebron voor liefhebbers van de Rotterdamse haven en de maritieme wereld geworden.

Cornelis Nieuwland (1882-1967)

Cornelis Nieuwland woonde en werkte op het roemruchte Katendrecht, ingeklemd tussen de toen nieuwe havens Maashaven en Rijnhaven. Hij fotografeerde talloze schepen vanaf de levendige kades en vanuit een motorboot waarmee hij tot aan Hoek van Holland voer, vermoedelijk in opdracht van bijvoorbeeld rederijen. De Katendrechtse middenstand of gebeurtenissen zoals een brand op het stoomschip Sommelsdijk, zijn zijstappen in zijn werk. Evenals de fotostudio aan huis voor portretfotografie en de verkoop van ansichtkaarten van zijn schepenfoto’s. Over zijn leven is nauwelijks iets bekend, van wie hij het vak leerde evenmin. Dankzij de maritiem deskundige Lindenborn is een collectie van ruim 1000glasplaatnegatieven bewaard gebleven.

Verschijning

Dit schitterende fotoboek is verkrijgbaar voor € 22,50 in de boekhandel of te bestellen via Uitgeverij Diafragma (www.uitgeverijdiafragma.nl). Er is een speciale oplage van vijfentwintig exemplaren met een print van één van de unieke foto’s van Cornelis Nieuwland (prijs boek incl. print: € 100,-).

Uitgeverij Diafragma

Uitgeverij Diafragma is een kleine onafhankelijke uitgeverij gespecialiseerd in fotografie, veelal in relatie tot Rotterdam. Cornelis Nieuwland - Haven- en schepenfotografie in Rotterdam 1905- 1930 is de eerste uitgave in een serie fotoboeken over onbekende Rotterdamse fotografen.

Samenstelling: Joop de Jong/ Vormgeving: Yvo Zijlstra Vormgeving: Yvo Zijlstra
Met tekstbijdragen van Frits Gierstberg en Ben Maandag

128 pagina’s / gebonden / hardcover/ Prijs: € 22,50 of € 100,- (incl. fotoprint)
E: info@uitgeverijdiafragma.nl/ T: 010-465 95 66 / 06-55 78 21 67

Cornelis Nieuwland

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie