Sophie Calle wint Hasselblad Award 2010

Julian 830 0
De Franse kunstenares Sophie Calle heeft de dertigste Hasselblad Foundation International Award in Photography gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van een miljoen Zweedse kronen (ca. 100.000 euro).

Al meer dan dertig jaar onderzoekt Sophie Calle de relatie tussen tekst en fotografie, privé en publiek, waarheid en fictie, op een baanbrekende en originele manier. Haar conceptuele werk toont kwetsbaarheid van de mens en onderzoekt de relatie tussen identiteit en intimiteit.

Het werk weet emotie op te roepen en heeft een jonge generatie kunstenaars geholpen het medium fotografie, de mogelijkheden en de limieten hiervan, beter te doen begrijpen, aldus het oordeel van de jury. 

Op 30 oktober 2010 wordt de prijs officieel uitgereikt in het Göteborg stadstheater. In het Hasselblad Center in het Göteborg Museum of Art zal tegelijkertijd een expositie met het werk van Sophie Calle geopend worden.

De Hasselblad Award is een internationale fotoprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een fotograaf die veel betekend heeft voor de fotografie. De prijs werd voor het eerst toegekend in 1980.

Foto © Sophie Calle

Over Sophie Calle

In 2009 exposeerde Sophie Calle in Brussel. In onderstaande video vertelt Marc Didden,  cineast en kunstliefhebber, over haar werk.