Sony toont gekromde sensor voor telefooncamera's in patent

jesse kraal 1999 3
In een patent van Sony komen we een gekromde sensor tegen. Door dit speciale ontwerp van de beeldchip kan het objectief redelijk eenvoudig worden gehouden. Daarnaast worden lensfouten zoals vignettering opgeheven. Vooralsnog lijkt het concept bedoeld voor telefooncamera's.

Eigenlijk gaat het patent op Egami helemaal niet over de sensor zelf, maar draait het om de vier getoonde objectieven. Het gaat om vier objectieven met een vast brandpunt, allen met een lichtsterkte van f/2.8. De ontwerpen zijn relatief eenvoudig, met drie tot vijf elementen en brandpunten varierend van 1,8 tot 5,6mm. Bij elk van de objectieven hoort volgens het patent een ander formaat sensor, van 1/4-, 1/5- of 1/6-inch.

Gekromde sensor
Twee van de vier ontwerpen uit het Sony-patent.

Gekromd

De genoemde sensoren zijn interessanter dan de objectieven zelf, ze zijn namelijk gekromd. Daardoor valt het licht vrijwel altijd onder de zelfde hoek in, wat vignettering grotendeels kan voorkomen en vermoedelijk ook een eenvoudiger optisch ontwerp van het objectief mogelijk maakt. Nieuw is het idee overigens niet, Nikon heeft al eens eerder in een patent een dergelijk concept getoond en het bedrijf MC10 heeft zelfs al een eenvoudige gekromde sensor weten te maken.

Curved Sensor
Op deze gekrome sensor van MC10 kun je de lichtgevoelige cellen bijna met met het blote oog tellen.

Poffertjespan

De grote vraag is hoe je zulke sensoren kunt fabriceren. Beeldchips worden namelijk nooit per stuk gefabriceerd, maar beginnen hun leven op een zogenaamde 'wafer'. Dit is een grote ronde schijf van siliconen waaruit de sensors worden gesneden. Als je gekromde sensoren wilt maken, zal zo'n wafer er dus uit zien als een soort poffertjespan, met overal kleine kuiltjes. Vanwege het kleine formaat van sensoren voor bijvoorbeeld telefooncamera's, is dit wellicht nog te fabriceren. Grote sensoren voor spiegelreflex- of systeemcamera's zijn waarschijnlijk een stuk lastiger door de veel grotere benodigde kromming.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van peter wijn

Werkelijk een briljant idee, zoals onze ogen.
Alleen dan natuurlijk ook een hol beeldscherm, en een hol fotoboek. Ergens moet de correctie naar het platte vlak plaatsvinden ... Is het niet slechts een verplaatsing van het probleem?

Als ze een D5 of 1DXX of alfa weet-ik-veel gaan ontwikkelen met gekromde sensor...
... dan moet er gelijk voor heel erg veel geld aan nieuwe objectieven ontwikkeld worden. Die nieuwe objectieven zouden goedkoper hebben kunnen zijn, maar zijn ivm totale herontwikkeling en het risico en de aanvankelijke kleinschaligheid juist veel duurder.
Leica had dit met zijn S2 systeem kunnen doen: ontwikkeld van scratch. Ik ben benieuwd.

afbeelding van Anonymous

Het probleem met de SLR sensoren is dat je voor elke brandpuntsafstand een andere kromming nodig hebt. Daarvoor moeten ze weer een flexibele sensor ontwikkelen.

afbeelding van Anonymous

De Agfa Clack (1954) had ook al een gekromd filmvlak om lensfouten te verdoezelen...