Samsung Galaxy S23 Ultra: Mobiel fotograferen en filmen op ongekend niveau

Christel de Wolff 4495

De Samsung Galaxy S23 Ultra is de nieuwste toevoeging aan de Galaxy S-serie en biedt een ongekende kijkervaring met zijn QHD+ Dynamic AMOLED-display van 6,8 inch met 120 Hz verversingssnelheid. Of je nu graag films of series streamt, veeleisende mobiele games speelt, videobelt, of altijd een compacte fotocamera bij de hand wil hebben, dit toestel biedt dit alles én meer.

De Samsung Galaxy S23 Ultra heeft een hypermodern uiterlijk, met fraaie scherpe hoeken en is deels vervaardigd uit gerecycled plastic dat uit de oceanen is gehaald. Zowel de voor- als achterkant zijn gemaakt van Gorilla Glass 8. Het toestel is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: Phantom Black, Cream, Green en Lavender.

Fotograferen en filmen

De Samsung Galaxy S23 Ultra is niet alleen stijlvol en duurzaam, maar beschikt ook over geavanceerde camera’s. Het toestel heeft vier camera's aan de achterzijde en een hoogwaardige selfie-camera aan de voorzijde. Opvallend aan de S23 Ultra is de verbeterde autofocus, razendsnel en, belangrijker, zeer nauwkeurig.

Met zijn hoofdcamera van 200 megapixels is een mid-groothoeklens en maakt prachtige portretten, close-ups en landschapsopnamen. Overigens bevatten beelden gemaakt met deze camera niet standaard een resolutie van 200 megapixels, maar wordt deze hoeveelheid slim ingezet om extra goed te presteren. Zo worden pixels samengevoegd om een grote pixel te maken - handig in situaties met weinig licht. De hoofdcamera behoudt door deze truc nog 12,5 megapixels. De ultragroothoekcamera geeft je iets meer beeldhoek, maar levert wel in op megapixels (12MP). Hier is dus een stuk minder ruimte om beelden te optimaliseren door slim gebruik van extra sensorpixels. 

Samsung zet grote stappen op het gebied van inzoomen, iets waar veel smartphones tot nu toe zijn achtergebleven. Het toestel heeft maar liefst twee 10MP telelenzen op de achterzijde. De eerste zoomt tot drie keer in en de tweede heeft tien keer zoom. Dit is optische zoom, wat betekent dat er geen kwaliteitsverlies optreedt. Wil je nog verder inzoomen? Met de Space Zoom kun je zelfs tot honderd keer digitaal inzoomen, goed voor een close-up van de maan, hoewel dit wel gepaard gaat met enig kwaliteitsverlies. Ook moet je wel een hele vaste hand hebben wil je het beeld stil kunnen houden, maar er zijn natuurlijk allerhande accessoires beschikbaar om je daarmee te helpen. 

‘De verbeterde autofocus is razendsnel en, belangrijker, zeer nauwkeurig’

Camera aan de voorzijde

De verbeterde selfie-camera aan de voorzijde is voorzien van Nightography features, waarmee je de mooiste zelfportretten maakt, zelfs in het donker. Verrassend is dat het aantal megapixels drastisch is gedaald ten opzichte van het voorgangermodel. Maar megapixels zijn niet alles, zeker niet op een kleine sensor, en met geavanceerde digitale functies zoals de AI Image Enhancer lukt het je om de mooiste beelden te maken. Deze tool helpt je foto’s nog nét dat beetje extra kleur, scherpte en contrast te geven. 

Krachtige prestaties

Om alle geavanceerde processen vloeiend te laten verlopen, moet de smartphone een behoorlijke rekenkracht kunnen aanspreken. Het toestel beschikt dan ook over een tweede generatie Snapdragon 8 processor met 8 of 12 GB werkgeheugen. Het toestel draait bovendien op Android 13. Deze versie van het besturingssysteem is niet alleen razendsnel maar ook optimaal beveiligd. Met Samsung Knox is de telefoon vanaf de chips beveiligd, waardoor je erop kunt vertrouwen dat jouw data en privacy altijd beschermd zijn.

Met een 5.000 mAh batterij kun je de hele dag genieten van de vele functies van de S23 Ultra, waaronder fotograferen, filmen, streamen, gamen en (video)bellen. Mocht de batterij onverhoopt toch leeg raken, dan zorgt de 45W snellader ervoor dat je binnen twintig minuten weer volledig opgeladen bent. De telefoon kan ook draadloos worden opgeladen, dit duurt wat langer met een capaciteit van 15W.

De Samsung S23 Ultra wordt standaard geleverd met een opslagcapaciteit van 256 GB. Voor normaal tot intensief gebruik is dit meestal meer dan genoeg. Maar als je al je Spotify-afspeellijsten wilt opslaan, offline series wilt streamen of veel (lange) video's maakt, kun je ook kiezen voor 512 GB of 1 TB opslag.

‘De 45W snellader ervoor dat je binnen twintig minuten weer volledig opgeladen bent’

Conclusie

Samenvattend is de Samsung Galaxy S23 Ultra ontworpen met oog voor duurzaamheid, biedt het een fraaie kijkervaring en beschikt het over geavanceerde foto- en videomogelijkheden. Het toestel is razendsnel én veilig, waardoor je er veel plezier van hebt in dagelijks gebruik. 

Samsung Galaxy S23 Ultra

Prijs: vanaf 1.399,-
Info: samsung.com
samsung galaxy s23 ultra

Creatieve vrijheid met de S Pen

Het topmodel, de S23 Ultra, wordt geleverd met een ingebouwde S Pen. Deze pen is verborgen in het toestel en kan eenvoudig worden opgeroepen door aan de onderkant van de telefoon te drukken. De S Pen ligt comfortabel in de hand en biedt uitgebreide mogelijkheden, zoals snel notities maken, belangrijke notities selecteren en snelle bewerkingen doen in je foto's. Als je ook een Galaxy tablet hebt, kun je de S Pen eenvoudig op beide apparaten gebruiken.

‘Met geavanceerde digitale functies zoals de AI Image Enhancer lukt het je om de mooiste beelden te maken’

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel