Opvallend patent, wat is Konica-Minolta van plan?

Jesse Kraal 2437
Zeer recent besteedden we al aandacht aan een mogelijke terugkeer van Konica-Minolta op de fotografiemarkt. Aanleiding was een gepubliceerd patent voor mogelijke micro four thirds-objectieven. Er is weer een patent vrijgegeven en ditmaal zien we liefst elf ontwerpen, voor diverse sensorformaten.

Na een patent voor een 43mm f/1.4 en een 14-42mm of 12-42mmvoor micro four thirds, staat op het Japanse Egami-blog nu een patent met maar liefst elf verschillende ontwerpen van Konica-Minolta. Tussen de ontwerpen vinden we objectieven geschikt voor micro four thirds, maar ook voor aps-c-, 1/1,7-inch en zelfs fullframe-sensoren. Het gaat om ontwerpen met gematigd groothoek- tot standaardperspectief, allen met vast brandpunt.

Konica-Minolta
Twee van de elf patenttekeningen. In beide tekeningen rechts is het gekromde sensorvlak duidelijk zichtbaar.

Gekromde sensoren

Opvallender dan de objectieven zelf, is de schematische weergave van het sensorvlak. Dat is namelijk gebogen. Eind vorig jaar schreven we al over een patent van Sony waarin gebolde sensoren voor telefooncamera's werden beschreven. We vroegen ons toen hardop af of het mogelijk zou zijn dergelijke gekromde sensoren ook in een groter formaat te maken, maar achtten dit vrij onwaarschijnlijk in de nabije toekomst.

Ongetwijfeld weten ze bij Konica-Minolta meer over de benodigde techniek dan wij, getuige het patent. Wel lijkt zo'n sensor lastig toepasbaar in een bestaand systeem zoals micro four thirds, omdat alleen speciaal ontworpen objectieven compatibel zullen zijn. Mocht Konica-Minolta erin slagen grote gekromde sensoren te (laten) maken, dan lijkt een geavanceerde compactcamera of een nieuw camerasysteem nog het meeste voor de hand te liggen. Wij zien een digitale Konica Hexar AF wel zitten.

Sensor
Een sensor met een 'deuk' erin, binnenkort in een camera van Konica-Minolta?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Jamshid Mousavi

Gebogen sensor = veel grotere scherpte diepte
heel interessant!