Konica-Minolta-patent toont 8-17mm f/2.8 voor micro four thirds

Julian Huijbregts 3444
Wederom duikt er een patent op van Konica-Minolta. Dit keer zien we een 8-17mm f/2.8-objectief met ontwerp dat geschikt is voor mft-camera's. Het is alweer het vierde fotografiegerelateerde patent van de fabrikant die in 2006 haar cameradivisie aan Sony verkocht.

In januari 2013 werd onze interesse gewekt door patenten van Konica-Minolta. Hierin zagen we een ontwerp voor een 12-42mm en/of 14-42mm voor micro four thirds. Het bleek niet het eerste patent te zijn, in september 2012 was al een patent voor een 43mm f/1.4 te zien van Konica-Minolta.

Een maand later volgde nog meer patenten. Dit keer kwamen er ontwerpen voor maar liefst 11 objectieven voorbij, voor verschillende sensormaten, van compactcamera tot fullframe. Ook patenteerde Konica-Minolta een 'kromme sensor'.

Konica Minolta 8-17mmNu is het weer raak. Het Japanse egami-blog ontdekte een patent waarin een 8-17mm f/2.8 te zien is. Uit het ontwerp is op te maken dat het wederom een objectief betreft dat geschikt is voor het (micro) four thirds-sensor-formaat.

Waar rook is...?

Er zijn nu zoveel cameragerelateerde patenten van Konica-Minolta opgedoken, dat het spreekwoord 'waar rook is, is vuur' wel toepasselijk lijkt. Gezien de vele patenten voor mft-objectieven zou je kunnen verwachten dat het concern glaswerk gaat maken voor de bestaande mft-camera's. Konica-Minolta is echter niet aangesloten bij de four thirds-standaard, maar wellicht wordt dat stilgehouden tot een eventuele introductie.

Een ontwerp als een 14-42mm duidt op een kitlens. Zou dat betekenen dat Konica-Minolta ook met een bijpassende camera komt? En zou die gekromde sensor daadwerkelijk op de markt komen?

Vooralsnog zitten we met veel vragen, want naast patenten zijn er nog geen concrete aanwijzingen voor een rentree van Konica-Minolta op de cameramarkt. Mogelijk werkt de fabrikant achter de schermen hard aan een compleet systeem, om in één keer een camera en bijbehorend glaswerk te kunnen tonen. De Photokina, die in 2014 weer plaatsvindt, zou daarvoor wat ons betreft een mooi moment kunnen zijn.

afbeelding van Eric Flasdorp

Waarom gaan jullie ervan uit dat KM onder eigen naam terugkomt? Ze kunnen ook lenzen voor een andere partij ontwikkelen en/of produceren (bijv. voor Panasonic). Daar zijn ze, ook na de verkoop van de fotografiedivisie van Sony, gewoon mee doorgegaan.

afbeelding van Anonymous

Excuses: verkoop AAN Sony, niet VAN.