Sony introduceert NEX-EA50, high-end aps-c-videocamera

Julian 5485 0
Sony heeft een nieuwe NEX-camcorder met aps-c-sensor aangekondigd. De NEX-EA50 beschikt over een E-mount-lensvatting en kan een interessant alternatief vormen voor de serieuze hdslr-filmer.

Naast de Sony NEX- en SLT-fotocamera's met filmfunctie heeft Sony al de NEX-VG20 videocamera en diverse professionele camera's (FS100, F3, F65) met grote sensor in het assortiment. De nieuwe Sony NEX-EA50 neemt een plek in tussen de NEX VG-20 en FS-100.

In tegenstelling tot filmende dslr-camera's is de NEX-EA50 compleet op filmers gericht. Dat is te zien aan de formfactor (ingebouwde schoudersteun) en de aanwezigheid van xlr-inputs voor audio. Desondanks kun je ook 16-megapixel raw-foto's schieten met de camcorder.

Alternatief voor hdslr's

De nieuwe NEX-EA50 lijkt een interessant alternatief te kunnen zijn voor filmers die nu gebruikmaken van hdslr's. Je bespaart heel wat op accessoires die nodig zijn om van een dslr een videocamera te maken, de nieuwe camcorder heeft al een schoudersteun, een microfoon wordt standaard meegeleverd en het scherm kun je gebruiken als monitor of als elektronische zoeker.

Sony NEX-EA50

Sensor

Het grote verschil met de NEX-FS100 is de sensor. De FS100 gebruikt een vergelijkbare sensor als de professionele Sony F3, die compleet op video gericht is. Die sensor bevat minder pixels en is daardoor beter in staat scherpe 1080p-beelden af te leveren met weinig ruis.

De beeldkwaliteit van de NEX-EA50 met 16-megapixelsensor ligt waarschijnlijk dichter in de buurt van de bestaande NEX- en SLT-camera's en de VG-20. De camera neemt op met kleurdiepte van 8-bit en maakt gebruik van 4:2:0 sub-sampling. De duurdere NEX-FS100 maakt gebruik van 4:2:2 sub-sampling wat betere beeldkwaliteit oplevert.

18-200mm Power Zoom

Samen met de nieuwe camera introduceert Sony ook een nieuw objectief, een variatie op de bestaande 18-200mm f/3.5-5.6 met OSS beeldstabilisatie. De nieuwe versie beschikt over Power Zoom, zodat je vloeiend in kunt zoomen tijdens het filmen.

Sony NEX-EA50

Daarnaast kun je alle bestaande NEX-objectieven gebruiken op de camera en met behulp van de LA-EA2-adapter kun je ook Sony Alpha-objectieven gebruiken met behoud van autofocus.

Door de korte afstand tussen sensor en objectiefvatting kun je bovendien met third-party-adapters vrijwel elk bestaand objectief op de camera schroeven, net als bij de compacte systeemcamera's van Sony.

Prijs en verkrijgbaarheid

In het VK krijgt de Sony NEX-EA50 een prijskaartje van 2740 pond (excl. btw). Vanaf oktober zou de camera in de winkelschappen moeten liggen.

Sony NEX-EA50