Nikon 58mm f/1.2 op komst?

jesse kraal 3080 0
Wat niet veel mensen weten, is dat Nikon nog steeds een 50mm f/1.2 in het assortiment heeft. Dit manual focus-objectief wordt in zeer kleine oplages in Japan gemaakt. Een patent lijkt te wijzen op de komst van een nieuw f/1.2 objectief met autofocus. De brandpuntsafstand bedraagt echter 58 in plaats van 50mm.

Noct 58mmHet brandpunt van 58mm komt overigens ook niet uit de lucht vallen, ook een 58mm f/1.2 heeft Nikon eerder in het assortiment gehad. Deze Noct Nikkor was ontworpen voor astrofotografie, het speciale ontwerp zorgt er voor dat chromatische aberraties schitteren door afwezigheid. Ook de scherpte van het objectief op f/1.2 wordt geroemd en mede daardoor zijn de huidige prijzen voor het tot 1996 geproduceerde objectief verdubbeld ten opzichte van de toenmalige nieuwprijs.

Keert de Noct terug?

De Noct Nikkor lijkt terug te keren, afgaande op een patent op Egami. De optische constructie van de 58mm f/1.2 heeft een paar kleine overeenkomsten met het ontwerp van de oude 58mm f/1.2. Verschillen zijn er ook en hopelijk zorgen die er voor dat de centrum-scherpte net zo fenomenaal is als bij het origineel, maar dat de hoekscherpte fors toeneemt. Scherpte aan de randen en de hoeken is een bekend minpunt van de Noct Nikkor 58mm f/1.2.

Noct Nikkor
Links de oude Noct Nikkor, rechts de 58mm f/1.2 uit het patent op Egami.

Alleen manual focus

Een f/1.2-objectief met autofocus heeft Nikon nog niet in het assortiment gehad, de nieuwe 32mm f/1.2 voor het Nikon-1-systeem uitgezonderd. Concurrent Canon voert al jaren zowel een 50mm als een 85mm f/1.2 en heeft in het verleden zelfs een 50mm f/1.0 met autofocus gehad. Mogelijk is dit patent een voorteken voor het eerste f/1.2-autofocus-objectief van Nikon.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse